Dobré poledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Mezinárodní hudební festival Keltská noc se blíží mílovými kroky. Jeho skvělou atmosféru si budete moci přijít užít do kempu Žralok v Plumlově v pátek 20. července od 15:00 hodin a v sobotu 21. července od 11:00 hodin. Velké bomby na festivalu představují skupiny Celtica Pipes Rock, Tradish, Sliotar, Selfish Murphy a spousta dalších. Ale tou největší peckou bude francouzská kapela Celkilt. A právě rozhovor s ní vám Večerník nyní přináší.

* Celkilt se dnes řadí mezi známé francouzské kapely v oblasti keltské a irské hudby. Z jakého důvodu coby Francouzi hrajete právě tento druh hudby?
„Keltská hudba jako taková nemá hranice. Ve Francii je navíc známá keltská oblast Bretaň jakožto významný článek původního keltského světa. A tradiční keltskou hudbu jsme také poslouchali, už když jsme byli děti, a tu rockovou, když jsme byli teenageři, a tak se v nás nakonec vše smíchalo a narodil se Celkilt.“
* Zažili jste obrovský úspěch v televizní soutěži Francie má talent. Jak jste si tehdy soutěž a televizní přenosy užívali? Jak tato skutečnost ovlivnila vaše životy a další hudební činnost?
„Byla to pro nás obrovská zkušenost. Dostali jsme volnou ruku a mohli hrát svou vlastní hudbu, a to s využitím některých známých melodií, jak to čas od času děláme. Takže televizní diváci měli možnost nás poznat takové, jací skutečně jsme. Dodneška máme na tato vystoupení pozitivní ohlasy a stále více lidí navštěvuje naše vystoupení. V hlavní soutěži jsme hráli celkem třikrát, dostali jsme se až do finále a sledovalo nás téměř deset milionů diváků… a to je skutečně hodně.“ (úsměv)
* Se svou hudbou jste již projeli hodně zemí. Ve které z nich jste měli zatím největší úspěch? A kde jste se naopak vy cítili nejlépe?
„Bylo o nás skvěle postaráno zatím všude, kde jsme hráli. Zažíváme úspěchy v různých zemích od Německa až po USA. Musíme v této souvislosti ovšem zmínit hlavně skvělou Belgii, která nám vždycky dá možnost se totálně a divoce vyřádit. Další třešničkou pro nás pak byla letošní plavba Salty Dog v dubnu 2018, při níž jsme hráli na obrovské výletní lodi v Miami a na Bahamách společně s kapelami Flogging Molly a The Offspring, což je zážitek na celý život.“
* Spolupracovali jste na některých projektech, ať už ve studiu, nebo na koncertních pódiích s jinými známými umělci? A pokud ano, tak se kterými?
„Ano, na tuto otázku již částečně odpověděl minulý příspěvek. Mimo výše uvedené slavné kapely jsme spolupracovali s mnoha francouzskými umělci, které ale v Česku jistě nebudete znát.“
* Skupina Celkilt vznikla v roce 2010. Jaký vývoj za těch posledních osm let vaše hudba prodělala? Jaké máte plány do budoucna?
„Za těch osm let se toho stalo hodně. Několikrát se proměnila sestava muzikantů a stále čelíme novým výzvám. Osobně si myslím, že jsme jako kapela hudebně vyrostli a stmelili se, a naše hudba se stala silnější ve výrazu. Před několika měsíci přišel do kapely vynikající muzikant Iain MacWind hrající na dudy a píšťaly, takže nadšeně spolu s ním skládáme novou hudbu.“
* Hráli jste už někdy dříve v České republice? A pokud někdo někde zmíní Českou republiku, co se vám vybaví jako první?
„Nikdy předtím jsme v Česku nehráli. Někteří z nás navštívili Prahu ještě jako děti a moc se nám tehdy líbila. Už se moc těšíme, jak společně ‚zapaříme‘ s českým publikem!“
* Letos budete hrát poprvé na Mezinárodním hudebním festivalu Keltská noc 2018 v Plumlově. Máte nějakou zprávu či poselství, které byste chtěli poslat touto cestou fanouškům a návštěvníkům této akce?
„Strašně moc se těšíme na první vystoupení na Keltské noci 2018 v Plumlově. Publikum je při koncertu vždy šestým členem skupiny Celkilt a součástí celé show. Věříme, že společně zažijeme krásné chvíle a že právě obecenstvo na Keltské noci bude to nejlepší na světě.“ (úsměv)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...