- 30. květen 2018
- 1430x
Jelikož se považuje za člověka, který dbá na maximální úroveň kvality a stoprocentní profesionalitu, rozhodl se jednoho krásného dne, že bude provozovat restaurační zařízení. Že to je byznys obzvlášť obtížný a specifický, poznal Jiří Hloch (na snímku) velice záhy. Přesto svůj boj o sen mít perfektní podnik majitel Penzionu a Restaurace U Koníčka, který najdete v Plumlovské ulici, nevzdal.
* Provozujete Penzion a Restauraci U Koníčka. Co vás k tomuto odvětví přivedlo?
„Mám rád, když se práce dělá poctivě a se zaujetím pro co nejvyšší kvalitu. V této činnosti jsem viděl potenciál, jak tyto své myšlenky realizovat v praxi. V tomto oboru je to poznat téměř okamžitě. Samozřejmě nějakou dobu trvá, než se tato kvalita dostane do povědomí zákazníků.“
* Ubytovacích zařízení není málo a i gastronomie skýtá velkou konkurenci. Jak těžké byly začátky?
„Určitě nebyly jednoduché... Po předchozím nájemci zůstala poměrně špatná pověst. Musel jsem tak znovu budovat dobré jméno tohoto zařízení, vybrat vhodné spolupracovníky pro cíle, které jsem si dal. Toto určitě nebylo jednoduché a stálo mě to spoustu času i úsilí.“
* Naproti vaší provozovny sídlila legendární Restaurace U Sluníčka. Ovlivnilo vás to nějak při výběru místa?
„Nikoliv. Moje záměry s Penzionem a Restaurací U Koníčka byly a jsou úplně jiné. Jiná gastronomie, jiné služby a jiná kvalita.“
* Zaměřujete se na českou domácí kuchyni a čerstvé suroviny z domácích farem. Je toto skutečně maximum, o co návštěvníci stojí?
„Na počátku jsem si řekl, že se chci odlišit od ostatních podobných zařízení. Nebudu používat nekvalitní suroviny a polotovary. Moderní trendy v gastronomii jsou právě v používání čerstvých surovin v kombinaci se zajímavými recepty. A to se nám, myslím, daří.“
* Jaký je váš názor na Zdeňka Pohlreicha a jeho pořad Ano, šéfe a vůbec další televizní reality show o vaření?
„Pan Pohlreich za roky, co se pohybuje v gastronomii, bezesporu prokázal, že svému oboru rozumí a umí. Na podobné pořady se ale moc nedívám. Mám totiž svoji představu, co chceme lidem nabízet, a toho se držím. O správnosti svědčí i neustále vzrůstající počet zákazníků a kladné ohlasy na sociálních sítích.“
* Když přejdeme k penzionu. Jak je na tom Prostějov s návštěvou turistů?
Prostějov se pochopitelně nemůže v návštěvnosti rovnat sousednímu krajskému městu, kde je nabídka na využití volného času pro turisty mnohem větší. Ale i Prostějov má co nabídnout. Mě však trápí jiná věc. Při různých uzavírkách komunikací, v mém případě Plumlovské ulice, byla velmi špatná informovanost návštěvníků penzionu, jak se k nám dostat. Hlavně mimoprostějovští návštěvníci, cizinci byli úplně ztraceni. Pro některé jsem musel přijet osobním autem a odvézt je do penzionu. Bohužel byli i takoví, kteří po marném bloudění odjeli do vedlejší Olomouce. Tady by to určitě chtělo od magistrátu lepší informovanost.“
* Máte více ubytovaných hostů z regionu či mimo něj?
„Určitě máme převahu ubytovaných mimo region a mimo republiku. Podle ohlasů se k nám ubytovaní vracejí opakovaně. Je jim sympatická naše snaha o kvalitní služby jak v ubytování, tak v gastronomii.“
* Jak byste zhodnotil plnění svých vizí, se kterými jste šel do tohoto podnikání?
„Přes obtížné začátky, kdy jsme budovali nové vztahy s dodavateli a zaměřili se na čerstvost i kvalitu surovin, nějakou dobu trvalo přesvědčit mé spolupracovníky o změně jejich chování pod heslem: ‚Náš zákazník se tu musí cítit příjemně´. A důležité bylo vůbec vybudovat povědomí o Penzionu a Restauraci U Koníčka jako o kvalitním ubytovacím a restauračním zařízení, to mě stálo a stojí pořád spoustu energie. Ale i podle ohlasů, které mám na sociálních sítích, si myslím, že se mi tato filozofie vyplácí.“