Dobré ráno, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V dalším díle Večerník oslovil jednoho z nejdéle sloužících komunálních politiků Václava Šmída. Jako bývalého krajského zastupitele jej stále zajímají i regionální témata, proto jedna z otázek směřovala i na nejnovější problém v hromadné dopravě. Člen KSČM také krátce nastínil priority pro zbývající měsíce tohoto volebního období.

* Aktuálně hýbe městem záležitost provizorního parkoviště v prostoru bývalé sodovkárny ve spojitosti s vleknoucí se kauzou Manthellan. Co říká na nejnovější vývoj?
„Svévolné odstranění zátarasů z odstavné plochy po sodovkárně, přičemž nejedná se o oficiální parkoviště, jedním z opozičních zastupitelů mohu přirovnat ke ´klukovině´, kterou v následujících jednáních s městem Manthellan určitě využije ve svůj prospěch. Nevím, co ve skutečnosti zastupitel Navrátil a jeho přátelé akcí sledovali, ale zpřístupnění v té době již uzavřené, částečné rozkopané a neurovnané plochy používané pro odstavení vozidel nebylo dle mého názoru jejich hlavním cílem, jak uvádějí. Možná, že toto nezákonné jednání byla jejich první předvolební akce... Argument, že smlouva o nájmu pozemků skončila dne 31. prosince 2017, je jen jedním z výkladů podepsané smlouvy. A i kdyby již smlouva opravdu neplatila, nemůže přece občan města, tím méně jeho zastupitel, bez předchozího povolení a projednání na magistrátu nakládat s městským majetkem, jak uzná sám za vhodné! Představte si, že obyvatelé našeho města si vezmou příklad z části našich opozičních zastupitelů a po jejich vzoru vezmou ´správu majetku města´ do svých rukou?! Může to vést k jedinému - k anarchii!“
* A jaký je váš obecný názor na celou záležitost?
„Výstavba Galerie společností Mantellan se již nejen dle mého názoru neúměrně zpožďuje. Může za to nejednoznačná smlouva o její výstavbě na straně jedné, ale z velké části i investor. Zastávám názor, že ten kdo chce - cestu najde, kdo nechce - hledá problémy. V případě, že by byl zájem něco rychle postavit, některé objekty již mohly sloužit svému účelu. Nebo se skrývá za celou kauzou úplně něco jiného?“
* Počátkem ledna spoustu občanů rozladily zfušované změny jízdních řádů. Snažíte se nějakým způsobem, byť v omezených možnostech, lidem pomoci?
„Otázka by měla spíše směřovat k Olomouckému kraji, který za koordinaci jízdních řádů zodpovídá a má k tomu zřízenou organizaci. Vím, že tato organizace pracovala v době, kdy jsem byl krajským zastupitelem, celkem dobře, vykazovala dobré výsledky. Nevím, co se za poslední tři roky přihodilo, s provedenou výměnou ředitele budou jistě následovat další opatření ke zlepšení současného stavu. Vzniklou situaci jsem projednal s krajským zastupitelem, který jistě těchto poznatků využije.
* Jak vnímáte tlak na podnikání drobných místních dopravců ze strany nadnárodní společnosti?
„Vzniklou situaci vnímám tak jako každý občan, kterého se nové jízdní řády dotkly. Tedy reálně... (pousměje se) Je třeba si uvědomit, že žijeme v kapitalistické společnosti, ve které nemilosrdně vládne neviditelná ruka trhu. Je to obdoba tlaku supermarketů na malé prodejny. Projedete-li se po regionu, zjistíte, kolik kdysi prosperujících prodejen a venkovských hospůdek je uzavřených, protože nemohou cenami konkurovat silným obchodním řetězcům. Obdobné je to i v dopravě. I když zde je situace pro malé dopravce příznivější, protože mohou dosáhnout na různé dotace, bez kterých jak nadnárodní společnosti, tak i oni nemohou existovat.“
* Vám stejně jako ostatním zastupitelům zbývá tři čtvrtě roku mandátu. Jak jej ještě hodláte využít, tedy čeho byste chtěl do konce volebního období dosáhnout?
„Je to téměř neuvěřitelné, ale další volební období končí. Vzhledem k tomu, že jsem v komunální politice s krátkou přestávkou od roku 1981, již ani nevím kolikáté. Mám-li jej krátce zhodnotit, myslím si, že se ve městě udělalo kus poctivé práce. Město je ve srovnání s jinými městy upravené, čisté, realizovaly se rozsáhlá výsadba a údržba zeleně, nastartovala se revitalizace sídlišť a dalších částí města. Byly provedeny stovky investičních akcí ve prospěch občanů, desítky dalších se připravují. Nemalé prostředky jsou vydávané na kulturu, sport, do sociální oblasti a formou dotací na činnost různých organizací, ale i jednotlivců.
Ve zbývajícím volebním období se budu snažit naplňovat základní dokument města, což je jeho rozpočet, ve kterém jsou obsažené cíle pro letošní rok, a samozřejmě budu usilovat o plnění volebního programu KSČM. Vedle realizace akcí plánovaných na tento rok bude třeba aktivně vstupovat do jednání se společností Manthellan, ve spolupráci s krajem pohlídat výstavbu severního obchvatu, připravovat výstavbu aquaparku s krytým bazénem, dalšího komunitního domu, opravy komunikací a pracovat na přípravě mnoha dalších akcí, které již bude projednávat nové zastupitelstvo města.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...