- 1. prosinec 2017
- 1092x
Přestože jsou tvarůžky, tedy moravský zrající sýr z odtučněného mléka, spjaty s adjektivem „olomoucké“, už od konce devatenáctého století se vyrábí v Lošticích. Tam také na konci prvního desetiletí jednadvacátého století napadlo rodinu Poštulkových spojit tvar sladkých zákusků se slanou chutí a tvarůžkovou pěnou. Podpora loštické gastroturistiky se stala brzy regionálním hitem a výrobky obdržely nespočet ocenění. Naposledy druhá generace majitelů, kterou zastupuje Blanka Poštulková, získala titul „Živnostnice Olomouckého kraje 2017“. Večerníku se podařilo získat exkluzivní interview.
* Můžete krátce zrekapitulovat, kdy a jak se zrodil originální nápad spojit dvě zdánlivě nesourodé věci, tvarůžky a cukroví?
„Naše rodina pochází z Loštic, kde je tradice výroby Olomouckých tvarůžků již od devatenáctého století. Tvarůžky od té doby k místnímu regionu patří a já sama jsem vyrostla na tvarůžkovém chlebu s podmáslím u babičky na verandě. Při otevření naší cukrárny jsme propojili rodinné vášně, a to zájem o dobré jídlo, a vztah k místu, kde žijeme. K tomu jsme přispěchali s rodinnými recepty na tvarůžkové topinky a tvarůžkové bramboráčky. Postupně jsme začali péct a tak vznikl náš Loštický šáteček z listového těsta s tvarůžkovou pěnou a Loštický koláček s povidly. Uspěly natolik, že je máme v nabídce dodnes. Šáteček dokonce získal ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje, čehož si velmi vážíme.“
* Jaký ohlas jste za poslední roky zaznamenali?
„Vše u nás šlo postupnými kroky. Začínali jsme v roce 2009, kdy lidé ještě nevyhledávali regionální produkty jako dnes, neexistovaly farmářské trhy, nebyla tady vlna food blogerů. Ovšem svému produktu jsme věřili, takže přes první nedůvěru lidí v něco nového se nám podařilo uspět a vytvořit okruh stálých zákazníků. A dokážeme mile překvapit i ty, kteří tvarůžky neradi. S chutí si pak odnesou krabičku tvarůžkových kremrolí.“ (úsměv)
* Kde všude mohou zájemci vaše výrobky ochutnat?
„Naše produkty zakoupí denně v cukrárně v Lošticích a v historickém centru města Olomouce. Sezónně vyjíždíme na řadu food festivalů a farmářských trhů v rámci celé Moravy. Letos nás poprvé zákazníci mohli ochutnat také ve spojení s Minipivovarem Kosíř.“
* Získala jste titul Živnostnice Olomouckého kraje. Co to pro vás osobně znamená a jak jste se dostala do nominace?
„Titul Živnostnice roku v Olomouckém kraji je pro mě ocenění především práce všech zaměstnankyň v cukrárnách. Je to také potvrzení, že moje úsilí rozvoje našeho regionu prostřednictvím gastroturistiky má smysl. Získala jsem nominaci od CzechInvestu a finální rozhodnutí pak bylo na odborné porotě této soutěže.“
* Co byste poradila ostatním živnostníkům, aby na podobné ocenění mohli pomýšlet?
„Na takovou otázku není lehká odpověď... (úsměv) Porotu zaujaly naše netradiční tvarůžkové moučníky a využití potenciálu regionálního produktu. Důležitý je také podnikatelský příběh firmy, kde v našem případě nastupuje již druhá generace.“