Dobré odpoledne, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Klub vojenské historie-Dukla vznikl před necelými osmi lety. Za tu dobu se mu toho podařilo víc než dost. Originální Kolona vítězství, během níž si lidé v jednotlivých obcích na Prostějovsku připomínají konec druhé světové války, se po oslavách v Plzni stala druhou největší akcí svého druhu v České republice. Zářijové Dobývání Plumlova zase každoročně přitáhne pozornost stovek diváků. Kniha o osvobozování Prostějovska nazvaná „Pod pásy tanků, pod křídly letadel“, kterou klub vydal, je po necelém roce prakticky vyprodaná.

Kromě toho členové Dukly reprezentují místní region na celé řadě akcí jak v tuzemsku, tak i v sousedním Slovensku či Maďarsku. To jsou nepochybně dobré důvody pro rozhovor s předsedou KVH-Dukla Jaroslavem Dvořákem.

* V dnešní době to možná bude vypadat divně, přesto se zeptám: byl byste vy sám osobně ochotný položit život za svoji vlast?

„Trochu zvláštní otázka na úvod... (pousměje se) Možná se očekává odpověď, že ano. Ovšem jít do války, kde hrají roli zájmy nadnárodních společností, tomu bych se bránil. Pokud by však byla Česká republika ohrožena a napadena, určitě bych neseděl se založenýma rukama.“

* S jakými pocity jste absolvoval povinnou základní vojenskou službu?

„Jsem ročník narození 1969, tak jsem odešel splnit svou povinnost na dva roky. Během služby nám byla vojna zkrácena na dvaadvacet měsíců. Jenže já jsem byl takový divoký a hyperaktivní, a jelikož velitelé neměli moc pochopení pro moje výstřelky, prodloužili mi pobyt bezmála o celý jeden měsíc. Vojna mě ale naučila spoustě nových věcí. Myslím, že jsem i malinko dospěl, ačkoliv žena mi říká, že jsem pořád jako malé dítě. Tak nevím... (smích) Na vojnu jsem nastoupil v roce 1988. To znamená, že jsem na v zeleném prožil i příchod ´Sametové revoluce´. S odstupem času a přibývajícím věkem jsem pochopil, jak bylo asi našim vojákům v roce 1968. Současná generace dětí nechápe, že jsme neměli takový přístup k informacím jako dnes. Nevěděli jsme, co se děje. Možná se to nezdá, ale já měl v tu dobu strach z budoucnosti.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...