Příjemnou noc, dnes je neděle 22.9.2024
svátek slaví Darina,
zítra Berta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Říká se, že je celkem lehké stát se učitelem, ale mnohem těžší je zůstat žákem. Jaromír Schön zná obě tyto polohy více než dobře. Přestože od svých třiadvaceti let učil chemii a v roce 1990 se stal ředitelem školy v Konici, nespokojil se s tím a i nadále se rozvíjel.

Bylo mu devětatřicet let, kdy se naplno vrhl do studia vysokoškolské filozofie a nedal si pokoj ani po padesátce, kdy na pedagogické fakultě začal studovat základy společenských věd. Právě ve společném přemýšlení se studenty o životě, člověku a Bohu se vysokoškolsky vzdělaný chemik našel. „Největší radost je, pokud se vám podaří studenty nějakým způsobem inspirovat a probudit v nich živý zájem o věci, k nimž by se jinak nedostali,“ vyjádřil svůj postoj pětašedesátiletý Jaromír Schön.

* Po sedmadvaceti letech skončíte v roli ředitele školy v Konici. S jakými pocity se vám bude odcházet na letošní prázdniny?
„Konec školního roku je pro pedagogy druhým silvestrem, ve kterém se nejen slaví, ale i bilancuje. Pokud nám tedy školní rok nezakalí v posledních týdnech něco nepříjemného, budu odcházet s pocity mimořádně radostnými. Připojí se k nim však i něco dalšího... Po oněch sedmadvaceti letech ze mě spadne obrovský balvan odpovědnosti. Dávejte si v Prostějově pozor, protože třicátého června se zachvěje země i u vás! “ (smích)
* Dostal jste se někdy za více jak čtvrtstoletí do situace, že jste si zpětně říkal: Tak tentokrát při mně stáli všichni svatí?
„Mnohokrát... Ale mám pozorného a dobrého anděla strážného, doposud mi vždycky dal znovu šanci k nápravě, protože většinu ´šlamastik a trápeníčka´ jsem si vyrobil sám. A že jich bylo, a často zbytečných! Až s odstupem času doceňuji vzkaz antických filozofů: Neujídej srdce.“
* Jak jste vůbec prožil své dětství?
„Narodil jsem se ve Ptení a tam jsem prožil krásné dětství. Jako kluk jsem měl jedinou starost, popadnout mičudu a prchnout z domu na fotbalové hřiště. Zde jsme to s kamarády váleli až do tmy. A s bratránkem jsme vyzkoušeli všechny disciplíny v atletice.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...