Příjemnou noc, dnes je neděle 22.9.2024
svátek slaví Darina,
zítra Berta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V minulém čísle Večerník informoval jako první o tom, že zesnulého Václava Koláře nahradí v prostějovském zastupitelstvu první náhradník volební kandidátky TOP 09 a Nezávislí Prostějované Marek Moudrý (na snímku). A právě zástupce ředitele Střední odborné školy podnikání a obchodu se stal respondentem startu třetí rundy seriálu rozhovorů s významnými osobnostmi veřejného života v Prostějově, který jsme nazvali „NA ROVINU“.

Otázky už dva měsíce pokládáme místním radním a novým zastupitelům, dále pak podnikatelům, osobnostem z kulturní i společenské oblasti a na závěr každého měsíce přijde řada na vybraného pracovníka státní správy z řad policie či justičních orgánů.

* V zastupitelstvu nahradíte legendu prostějovské komunální politiky Václava Koláře. Nebojíte se, že vás s ním budou neustále srovnávat?
„Odchod každého dobrého člověka je velkou ztrátou. V případě Václava Koláře to platí dvojnásob. Osobně jsem si ho vážil jako vynikajícího učitele a člověka, který se po celý svůj život snažil podporovat kulturní dění a kultivovat komunální politiku. V tomto duchu bych chtěl pokračovat i já. Srovnávání se nebojím, nemyslím si, že je možné nás dva srovnávat, byť oba pocházíme ze školství.“ (pousměje se)
* Vstupujete do zastupitelstva s nějakou vlastní vizí?
„Chtěl bych svoji energii a nápady věnovat především oblasti marketingu a cestovnímu ruchu. Prostějov je město s bohatou historií a množstvím zajímavých míst. Žije zde spousta úžasných lidí, jejichž potenciál, nápady a nadšení by se určitě daly využít k tomu, aby Prostějov byl kulturním a sportovním cílem nejen nás místních, ale jezdili k nám i ´přespolní´. Přál bych si, aby centrum žilo celý rok a občané se více potkávali. Pak by se nám tu všem dobře a radostně žilo, nemuseli bychom za víkendovými zážitky jezdit jinam, naopak lidé z okolí by sjížděli k nám. Věřím, že se tato vize dá naplnit, jsem si tím jistý, protože věci už se daly do pohybu. Od roku 2014, kdy jsem se rozhodl kandidovat do zastupitelstva, se udělalo kus dobré práce. Například mobilní kluziště je podle mého názoru skvělý nápad, který centrum města určitě oživil.
* Kde podle vás Prostějov nejvíce tlačí bota?
„Řekl bych, že tam, kde naši společnost obecně... Zdá se mi, že pořád máme rezervy ve vzájemné komunikaci, schopnosti naslouchat a pochválit, když se něco podaří. Zato jsme mistři ve stěžování si a poukazování na problémy i chyby.“
* Je známo, že atmosféra v zastupitelstvu není zrovna nejlepší. Dají se podle vás zlepšit vztahy mezi opozicí a koalicí?
„Velmi záludná otázka! (úsměv) Nemyslím si, že to mohu úplně objektivně posoudit, protože zatím jsem byl jen pozorovatel zvenčí. Nicméně myslím si, že vztahy skutečně nejsou ideální. Rozumné podněty vládnoucí koalice, ale i opozice by se měly prosazovat bez ohledu na politickou příslušnost navrhovatele.“
* Jaký je váš osobní názor na spory mezi městem a představiteli židovských obcí ohledně rehabilitace starého hřbitova ve Studentské ulici?
„Myslím si, že starý židovský hřbitov by se měl pietně upravit tak, aby respektoval židovská pravidla pro poslední místo odpočinku. Řešení nevidím ve zdi, která by hřbitov separovala, oddělování už bylo v minulosti dost. Osobně bych byl pro otevřený pietní prostor. Vždyť se jedná o hřbitov, na kterém jsou pochovány stovky Prostějovanů od náboženských myslitelů přes úspěšné podnikatele až po ´obyčejné´ členy židovské komunity. Všichni byli nedílnou součásti života ve městě. Na běžném hřbitově neběhají psi po hrobech našich předků, tak by neměli běhat ani na tomto místě. Bohužel názory se na obou stranách dost vyhrotily a emoce přehlušily racionalitu. Přesto věřím, že mezi židovskou obcí a Prostějovem dojde k rozumné dohodě akceptovatelné pro obě strany.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...