Dobré odpoledne, dnes je neděle 22.9.2024
svátek slaví Darina,
zítra Berta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jednou ze dvou dobrých duší čtvrteční akce byla vedle ředitelky prostějovské pobočky Úřadu práce ČR Věry Crhanové také šéfka Okresní hospodářské komory v Prostějově Helena Chalánková (na snímku). A právě tuto ženu si Večerník o den později přizval k interview, které se mělo ohlédnout za premiérovou akcí tohoto druhu na půdě Společenského domu.

* Máte za sebou prostějovskou premiéru projektu Burza práce a vzdělání. Jaké jsou první dojmy?
„Pozitivní... V první řadě převládá radost z dobře vykonané práce, za druhé je to úleva, že už máme akci za sebou. A máme ze všeho celkově dobrý pocit, za což jsem moc ráda.“ (úsměv)
* Jaké by bylo sumární hodnocení akce - kolik bylo vystavovatelů a jak jste spokojeni se zájmem návštěvníků?
„Vystavovatelů nakonec bylo celkem devětatřicet - osmadvacet firem a jedenáct škol. Se samotným zájmem jsme spokojeni nadmíru. Máme spočítáno, že naši burzu během celého dne navštívilo kolem třinácti stovek lidí! Největší nápor byl během dopoledních hodin, kdy prošlo mezi vystavovateli kolem tisícovky návštěvníků, z toho bylo kolem devíti set žáků základních a středních škol.“
* Co se během čtvrtečního dne povedlo na jedničku a co naopak musíte do příštího roku vylepšit?
„Zodpovědně mohu říct, že na jedničku proběhla celková organizace Burzy práce a vzdělání. Vše běželo přesně tak, jak bylo naplánováno. Co byl trošku problém, tak bylo parkování vystavovatelů i samotných návštěvníků. V okolí Společenského domu byly téměř všechny parkovací plochy přeplněné.“ (úsměv)
* Jaké byly bezprostřední ohlasy firem, podnikatelů a škol?
„Asi mi to nebudete věřit, ale ohlasy od vystavovatelů jsem zaznamenala pouze a jedině pozitivní. (úsměv) Spokojenost byla s celkovou organizací, a to od samotné připravenosti prostor pro vystavovatele, zázemí, techniky, občerstvení během celého dne a kladně hodnocen byl i doprovodný program, který probíhal na pódiu. Velmi jsme byli chváleni za organizovanost žáků ze základních a středních škol. Oproti podobným akcím jsme nenechali žákům volný rozchod po burze. Studenti byli rozděleni do skupinek, každé byl přidělen průvodce z řad organizátorů, který je následně organizovaně a cíleně provedl celou akcí, zastavil se u každého stánku a stručně představil postupně všechny vystavovatele. Až poté si mohl každý individuálně projít prostory sám. Osvědčilo se nám to.“
* Kdybyste měla vypíchnout jednu zajímavost, která se vám během akce vryla do mysli, co by to bylo?
„Na tuto otázku je velmi těžké odpovědět, pro moji osobu bylo zajímavé vše... (úsměv) Ale zkusím postupně. Byla jsem nadšená z vystavovatelů, kteří svoji prezentaci pojali interaktivně a tím k sobě poutali pozornost procházejících. Na mysli mám například kamion s návěsem, který byl přistaven před Společenským domem a byl doslova obležen zvědavci, fronta nedočkavců k vyzkoušení si řízení stála i u autotrenažéru, atraktivní byl i celý osobní automobil napíchnutý na diagnostiku, praktické zkoušky první pomoci, ukázky kreativních účesů, ukázky konečných produktů firem, stále běžící videa ukazující moderní a čisté provozy, ochutnávky oříšků, uzenin, čokolády, zkoušky zručnosti při skládání rozpínky - což je důležitá součástka tkalcovského stavu - nádherně nazdobený a prostřený stůl lákající jen si sednout a nechat si donést něco dobrého na zub. Teď mám trochu výčitky, protože jsem jistě něco vynechala, tímto se omlouvám, těch dojmů bylo a je opravdu velmi, tak mi prosím odpusťte.“ (pousměje se)
* A doslechli jsme se, že máte na srdci ještě jedno ‚vrytí do mysli´...
„Máte pravdu. V rámci konání Burzy jsme uspořádali diskuzní fórum mezi zaměstnavateli i zástupci základních a středních škol, kterého se účastnilo na tři desítky diskutujících. Diskuze proběhla za účasti primátorky statutárního města Prostějov, náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro rezort školství, vedoucího odboru školství magistrátu města Prostějova i zástupce Svazu průmyslu a dopravy. Proběhla tu vzájemná výměna informací, nabídky exkurzí a dnů otevřených dveří pro děti i výchovné poradce, diskutovala se problematika celkového systému vzdělávání a školství jako takového. A mimo jiné zde na celém fóru zaznělo hodnocení burzy z úst manažera nadnárodního českého zaměstnavatele, který uvedl, že se za svoji dlouholetou praxi ještě nesetkal s takovou úžasnou součinností mezi Úřadem práce, hospodářskou komorou a městem. Za posledních dvanáct let prý nepamatuje lépe organizačně zvládnutou akci podobného zaměření, a že jich za ta léta navštívil bezpočet, v různých městech... Tak to se přiznám, že jak mě, tak zástupce Úřadu práce i města zahřálo u srdce.“ (úsměv)
* Mohou se Prostějované těšit na druhý ročník?
„Pokud bude zájem ze strany vystavovatelů, určitě ano. Premiéra dopadla dobře, takže druhý ročník má dveře otevřené.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...