Dobrý podvečer, dnes je neděle 22.9.2024
svátek slaví Darina,
zítra Berta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Velký mezinárodní festival Keltská noc se již nezadržitelně blíží. Do kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově se všichni milovníci keltství sjedou už o tomto víkendu 22. a 23. července. A i na letošním ročníku představí organizátoři kromě plejády oblíbených kapel i několik novinek. Jednou z největších hvězd bude vystoupení legendární tuzemské kapely České srdce. Večerníku, který je znovu hlavním mediálním partnerem, se před pár dny podařilo vyzpovídat kytaristu a zpěváka skupiny Michala Šenbauera.   

* Letos si poprvé zahrajete na mezinárodním festivalu Keltská noc v Plumlově, který má skutečně nabitý program. Jak se těšíte?

„Určitě moc. Vždycky rádi hrajeme na nových místech. Navíc keltsky laděných akcí v Česku moc není a o této jsme slyšeli samé superlativy. Věřím, že fanoušci budou skvělí a my je nezklameme.“

* Znáte vůbec plumlovskou přehradu?

„Co se týká přehrady, vím jedno - beru si plavky...“ (smích)

* Minulý rok jste oslavili čtvrtstoletí existence kapely. Jak jste se za tu dobu změnili vy sami a jakým vývojem prošla vaše muzika?

„Každý rok se něco mění, natož pak za pětadvacet let. Natočili jsme během tohoto období sedm desek a každá je jiná. Je logické, že stejně jako všichni kolem nás, i my jsme prodělali určitý vývoj. Jestli k lepšímu, to ať posoudí jiní.“ (smích)

* Co vás pojí právě k tomuto druhu muziky s irským či keltským nádechem?

„Asi na to měl velký vliv náš hudební výlet do Bretaně. Je to tam kolem tebe všude. Hraje se v hospodách, na party se najednou postupně začnou vytahovat dudy, píšťalky i různé jiné nástroje a prostě se hraje. Ale je fakt, že už při našem prvním hraní v zahraničí, bylo to hned po revoluci v Holandsku, se nás hodně lidí ptalo, proč hrajeme keltskou hudbu, a to jsme ještě nebyli v Bretani.“ (úsměv)

* Loni jste vydali nové album Noční motýl, na kterém se podílelo několik známých textařů. Jak se na toto díle s odstupem díváte vy sami a jaký je ohlas mezi posluchači?

„Reakce lidí, co nám píšou, jsou velice kladné, dokonce i z Bretaně, kam jsem ho minulé léto odvezl. Lidé píšou, že ho často poslouchají. Podle mého názoru je to jedno z našich nejlepších alb.“

* Projezdili jste se svou muzikou mnoho států. Kde vás mají „nejraději“? A kde se cítíte doma vy?

„Dobře se člověk cítí tam, kde to funguje a je tam něco navíc. Někdy je to koncert v Bretani, jindy v Čechách, ale asi to nebude nikdy uzavřené. Osobně rád jezdím do Bretaně a zase se vracím do České republiky.“ (úsměv)

* Jak vzpomínáte na spolupráci s Alanem Stivellem, jednou z největších keltských legend na světě?

„Byl to úžasný moment. Když jsme začali jezdit do francouzské Bretaně, ani nás nenapadlo, že se s Alanem někdy potkáme. Nakonec jsem se stal jeho kytaristou asi na pět let. Bylo to v rámci jeho největšího comebackového turné. Hráli jsme ve Francii, Belgii, Anglii, Itálii, na Kanárských ostrovech a končilo to na Stade de France pro sto tisíc lidí. Moc rád na to vzpomínám. S Alanem jsme přátelé a vždycky, když jedu do Bretaně, tak ho navštívím. Možná ještě vznikne i nějaký společný projekt...“

* Kdo dále vás nejvíce ovlivnil?

„Kromě Alana Stivella to bylo určitě setkání s Reonem. Je o malíře, který žil v Bretani zrovna v době, kdy jsme tam začali jezdit. Byl v takovým mystickým lese, v magický jeskyni. Žili jsme tam spolu s ním a odtamtud pořádali výpravy do okolních klubů a hospod, kde jsme vždycky všechno vyžrali a vypili...“ (smích)

* V jakém složení dorazíte na Keltskou noc? Budete mít s sebou nějakého hosta?

„Na festival přijedeme v klasické sestavě, Ondřej Mucha na bicí, Luboš Lisner na housle, Zbyšek Kordač na basovou kytaru plus budeme hrát ještě s jedním kytaristou, který se jmenuje David Babka. Takže to bude nakonec v trochu větším obsazení.“

* Festival slaví patnáctileté jubileum, jak to oslavíte?

„My Kelti slavíme pořád, protože nikdy nemáme žádnej jasnej plán. (smích) Nám stačí, že můžeme slavit slunce, měsíc, prostě spoustu věcí. Klidně oslavíme, že se zrovna chytil strom na zahradě nebo že nám něco funguje. To je jedna z typickejch keltskejch vlastností. K tomu se pak pokoušíme něco dalšího přidat. Jakoby plánovaně, ale moc plánovaný to není. V každém případě něco fanouškům připravíme, hlavně ať přijdou!“

* Chtěli byste právě prostějovským přívržencům a návštěvníkům festivalu něco vzkázat?

„Už se na vás moc těšíme, Keltové!“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...