Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Partičku energických muzikantů z kapely Monkey Business není třeba většině hudebních fanoušků představovat. Jejich funky show plnou tanečních choreografií a barevných kostýmů si mohli v polovině dubna vychutnat také návštěvníci klubu Apollo 13, kde skupina stejně jako loni vystoupila. Tentokrát do Prostějova zavítala v rámci turné „Na stezce kamarádství“ a přivezla koncert k patnáctému výročí svého založení. Jestli jsou členové Monkey Business skutečně takoví kamarádi, co by dělali v chatě v Jezerní kotlině či jaký mají vztah k trampingu a na spoustu dalších otázek se Večerník v rámci exkluzivního rozhovoru zeptal baskytaristy Monkey Business Pavla Mrázka.

●● Tour „Na stezce kamarádství 2015“ prezentuje plakát ve stylu ilustrací ke knížkám Jaroslava Foglara. Proč zrovna on, jaký máte vztah k tomuto autorovi?
„Jaroslava Foglara přeci musí milovat každý! Ta vrchovatá porce tajemství, dobrodružství a romantiky, kterou obsahují jeho knihy, ho řadí ke světovým autorům dobrodružné literatury typu J. Verna. Vždyť i moje máma četla pod peřinou Stínadla.“ (smích)
●● Foglarovy knížky evokují spíše jiný druh muziky, než jakou hrají Monkey Business. Jaký máte vztah k trampingu, trampským písním, folku a country?
„Milujeme puťáky, promočené kanady, stanování na sněhu, studené vepřové ve vlastní šťávě, vůni pražců i Vojtu Kiďáka. To mi věřte!“
●● Pokud byste ze svého středu měli vybrat Mirka Dušína, kdo by jím byl a proč?
„V případě Mirka Dušína je laťka nasazená příliš vysoko. To je nedostižný idol. Ale určitě bychom v našem středu našli Haha Bimbi.“(smích) Pro toho, kdo by třeba neznal dopodrobna všechny postavy z Rychlých Šípů, tak Haha Bimbi byla rázná dívka a nenechala si nikdy nic líbit. Rychlonožka ji při boji o vlajku nazval Baba-Himhi. Na otázku, kdo z kapely by to mohl být, nechť si každý odpoví sám...“ (úsměv)
●● Složení kapely se od roku 2000 v podstatě nezměnilo. Jste skutečně kamarádi jako z Foglarových knížek, nebo patnáctiletou existenci kapely provázely
i nějaké krize?
„My nemáme závažnější krize. Svoje ega poctivě rozpouštíme v plzeňském pivu a marihuaně.“ (smích)
●● Dokázali byste společně strávit týden například v chatě v Jezerní kotlině? A co byste tam dělali?
„Rozhodně. Všichni milujeme vodu, zvláště jezerní. A kdyby byl poblíž kiosek s občerstvením a cigaretami, vystačili bychom si hodně dlouho. Pořád je co řešit: hudbu, filmy, klipy, texty, plakáty, kostýmy, život
a spoustu dalších věcí.“
●● Každé vaše vystoupení je propracovanou show plnou pohybu a vyšperkovanou barevnými kostýmy. Máte vždy nějakou společnou koncepci, nebo si přestrojení každý vybírá sám?
„Většinou máme společnou koncepci. Baví nás působit dojmem, že táhneme za jeden provaz.“
●● Publikum, které přišlo na váš koncert k patnáctému výročí, možná čekalo show zaměřenou právě na foglarovské téma. Proč tedy zrovna kostýmy knížete, princezny, sestřičky a podobně?
„Vždy se snažíme dělat věci jinak nebo opačně, než by se čekalo.
V tomto případě jsme zvolili směsku starších kostýmů k uctění patnáctiletého výročí.“
●● Jak to děláte, že z vás vyzařuje vždycky tolik energie, kterou rozdáváte svým posluchačům? Máte recept, jak ze sebe shodit všední problémy a na pódiu si to pořádně užít?
„Myslím, že většina členů kapely tíhne k energické muzice. Je to zřejmě věc povahy nebo vnitřní podstaty. Mě osobně zadumané nebo vážné až patetické věci vždycky spíš nudily.“
●● Funky je muzika s vyloženě pozitivním nábojem. Jak se vypořádáváte s tím, když na vás přijde blues?
„Když přijde blues nálada, popláčeme, vysmrkáme se a jedeme dál. Když přijde blues hudba, popláčeme, vysmrkáme se a jedeme dál.“ (smích)
●● V Prostějově jste hráli během dvou let už podruhé. Je něco, co vám utkvělo v hlavě a co se vám vybaví v souvislosti s tímto městem?
„Jak s oblibou říkával náš oblíbený herec Miroslav Moravec. Prostějov je voňavé město plné báječných voňavých lidí... A my to podepisujeme.“
●● Vždy jste vystupovali v klubu Apollo 13. Kdybyste skutečně dostali vesmírnou loď, kam byste se s ní podívali?
„Rozhodně ne na nějakou nudnou kamennou kouli typu Mars nebo Měsíc. Chce to nějakou swingující planetu. Například tu, kde z oblohy prší ocelové kuličky rychlostí sto padesát kilometrů v hodině.“
●● Hrdinové Foglarových knížek zůstali věčně mladí, bohužel ostatní lidé včetně vás se musí vypořádat s tím, že stárnou. Dokážete si sebe samé představit jako funkující důchodce?
„To se teprve uvidí, jak s námi M´atka příroda´ zacvičí. Každopádně s pomocí moderních preparátů typu Prostenal či Pharmaton Geriavit a s pojištěním od AXY to snad zvládneme se ctí.“ (smích)
●● Je nějaký sen, který byste si díky hudbě přáli ještě splnit?
„To, že hrajeme to, co máme rádi, už patnáct let a ještě nás to živí, je už samo o sobě splněným snem.“

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...