Příjemnou noc, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Dříve než anketa cen za přínos v oblasti kultury Olomouckého kraje oslaví své desáté jubileum, svou poslední jednočíselnou kapitolu zapsalo právě v Prostějově. Ke slavnostnímu večeru v našem městě došlo podruhé v historii, poprvé se tak stalo již v roce 2007. Uplynulý čtvrtek večer tak byly na prknech Městského divadla oceněny počiny hned v jedenácti kategoriích. O jejich udělení rozhoduje Zastupitelstvo Olomouckého kraje na základě vyhodnocení obdržených návrhů.

Statutární město Prostějov se za uplynulý rok může pyšnit dvěma trofejemi, které tak podtrhly výborné regionální zastoupení v historii předávání významných kulturních ocenění. Doma zůstala i Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění-oblast filmu, rozhlasu a televize, kterou si za cine4net a internetový seriál „Památky dnes“ odnesl Ondřej Sovík, vnuk Evy Suchánkové. Hvězdami večera však byly bezesporu dva Karlové - „božský“ Gott a opozdivší se Šíp. Vše pak, jako už tradičně, moderoval věhlasný Marek Eben. Za celou organizací pak společně s krajem stála opět marketingová společnost TK PLUS.

Devátá repríza předčila svým programem všechny předešlé a zachovala tak vzestupnou tendenci, která tuto významnou událost provází. V současnosti přibývá mnoho významných děl i akcí, roste celá řada osobností v oblasti kultury, a proto není vůbec snadné rozhodnout o jednotlivých vítězích. Historie nám prozradí širokou škálu událostí a kulturního dědictví, jež Olomoucký kraj skrývá.
A místní region rozhodně nezůstává nikterak pozadu. Každoročně se mezi oceněnými objeví i zástupce z Prostějovska.
Nejinak tomu bylo i v průběhu čtvrtečního slavnostního předávání. Statutární město Prostějov si odneslo hned dvě významná ocenění: Cenu hejtmana Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury, za přípravu a zajištění koncertu Josepha Calleji a Cenu za výjimečný počin roku v oblasti umění - oblast literatury, za vydání knihy „Sto let prostějovské radnice“.
„Pro město Prostějov to bylo něco mimořádného a věřím, že zaslouženého. Je to pro naše občany určitý signál, že pro vynikající kulturní počin není škoda peněz. Mohu jen skromně dodat, že nejenom chlebem, ale i zpěvem je člověk živ. Především bych chtěl poděkovat doktoru Černoškovi, jenž s tímto nápadem přišel,“ ocenil původ kulturního počinu primátor Miroslav Pišťák.
15 kulturni ceny2Nezapomněl také vyzdvihnout práci náměstkyně Hemerkové, která převzala výše zmíněné druhé ocenění v oblasti literatury. „Za úspěchem této krásné publikace je podíl mnoha lidí, bez jejichž pomoci bych tu dnes tuto cenu nedržela. Jedná se již o šestou publikaci, tu první jsme započali před šestnácti lety a myslím si, že v tomto nemáme v celorepublikovém měřítku konkurenci. Podle ohlasů občanů se nám nejnovější dílo zcela určitě povedlo,“ pronesla spokojeně náměstkyně primátora Ivana Hemerková.
Jak jsme již zmínili, celý večer si vzal pod svá moderátorská křídla Marek Eben a byl to právě on, kdo dokázal vážnost slavnostního předávání posunout na vyšší úroveň svým jedinečným přednesem. Nebyl však jedinou hvězdou již tak významné kulturní události.
Své minuty slávy si na prostějovských prknech odbyl také bavič a moderátor Karel Šíp, ale především devětatřicetinásobný zlatý slavík Karel Gott. „Dnes tu stojím potřetí. To znamená, že jsem asi dvakrát udělal dobrý dojem,“ uvedl s úsměvem Mistr. Jeho umění zpěvu ocenilo při závěrečném vystoupení zaplněné publikum potleskem ve stoje, na což „Božský Kája“ zareagoval slovy: „Mně se snad z toho jeviště ani nechce, ale to by mi doma holky nezatleskaly.“
Po dalším úspěšném roce se podle slov zástupců prostějovského magistrátu můžeme dočkat i v tomto roce významných kulturních událostí, které by rádo vedení města navrhlo na obdobná ocenění, jakých se město Prostějov dočkalo za rok minulý. Můžeme tak s radostí konstatovat, že i v našem regionu jsou nejen lidé pracovití, úspěšní, ale i lidé, jímž kultura není cizí, že jí nejen rozvíjí, ale vytváří i stále nová kulturní díla ku prospěchu nás všech.
K anketě a jeho doprovodným událostem se vrátíme ještě v příštím čísle Večerníku.

pdf15_prehled_cen_kultury.pdf

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...