Dobré odpoledne, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 ceny krajeJiž podeváté v historii budou uděleny ceny v oblasti kultury za rok 2014. Akci tradičně pořádá Olomoucký kraj ve spolupráci s prostějovskou marketingovou společností TK PLUS. Zastupitelé rozhodovali o nominovaných v devíti kategoriích, ocenění veřejnosti bylo vyhlášeno na základě internetového hlasování občanů. Novinkou posledních tří ročníků je Cena hejtmana, kterou letos dostane statutární město Olomouc za zajištění koncertu Eliny Garanči a statutární město Prostějov za přípravu koncertu Josepha Calleji. „V obou případech se jednalo o akce, které přesáhly hranice regionu a udělaly celému kraji velkou reklamu. Byla to skvělá prezentace,“ prohlásil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.


Letošní předávání cen proběhne ve čtvrtek 9. dubna od 19:00 hodin v Národním domě v Prostějově. Večerem již tradičně provede moderátor Marek Eben, o kulturní vystoupení se postarají hvězdy z největších - Karel Gott a Karel Šíp. „Už jména účinkujících potvrzují, že jde o výjimečnou akci. Krajské kulturní ceny mají velkou vážnost. Je to noblesní večer a věřím, že příští jubilejní ročník bude ještě slavnostnější,“ nechal se slyšet na středeční tiskové konferenci hejtman Rozbořil.
„Jsme rádi, že spolupracujeme s tak významnou institucí jako je vedení kraje. Z našeho pohledu se jedná o prestižní projekt,“ prohlásil šéf TK PLUS Miroslav Černošek, jehož agentura spolupořádala rovněž oceněné koncerty Eliny Garanči a Josepha Calleji. „Musím přiznat, že mě napadl náš podíl na oceněních,“ usmál se Černošek.
Zajímavé bylo hlasování občanů, kteří rozhodovali o ceně veřejnosti. Kulturní přívrženci si mohli letos vybrat z deseti nominovaných kulturních počinů a rozhodnout tak o konečném pořadí svého favorita.
V anketě, do které se zapojilo celkem 2 606 občanů, vyhrál hudební film ´Litovelsko/Hanácké ráj/Vydejte se za příběhy´, a to rovnými 903 hlasy. „Dlouho byl ve vedení projekt webového portálu Furtovnik, věnující se Prostějovsku, pak mu ale došel dech,“ přiblížil průběh hlasování náměstek hejtmana Radovan Rašťák.
Novinkou letošního slavnostního večera bude udílení titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje“. Titul „Mistr“ letos získá Jarmila Vítoslavská (výroba hanáckého lidového textilu), Miloslava Zatloukalová (za práci s lýkem a slámou) a Alfred Stawaritsch (tradiční kovářství). Do Dvorany slávy bude uvedený uznávaný sochař Ivan Theimer. Olomoucký rodák žijící ve Francii bude rovněž přítomen v prostějovském Národním domě. „Všechno je zařízeno. Ivan Theimer bude devátého dubna v Prostějově,“ potvrdil umělcovu přítomnost Rozbořil.
Ceny budou na prostějovském večeru předávat čelní představitelé Olomouckého kraje a významné osobnosti politického, společenského a kulturního života.

Výsledky hlasování Ceny veřejnosti:

1. Hudební film „Litovelsko/Hanácké ráj/Vydejte se za příběhy“, 903 hlasů
2. Webový portál www.furtovnik.cz (Prostějovsko), 474 hlasů
3. Kapela Old Time Jazzband Loučná nad Desnou, 474 hlasů
4. Folklorní festival „V zámku a podzámčí“ 2014 (Přerov), 251 hlasů
5. V. setkání Hanáků (Hanácké folklorní sdružení Prostějov), 228 hlasů
6. Jízda králů Doloplazy, 118 hlasů
7. Národopisný soubor Mánes (Prostějov), 82 hlasů
8. Dlouhodobá národopisná expozice „Od kolébky do hrobu“ (VMO), 48 hlasů
9. Hanácký operní festival (Olomouc, Prostějov), 17 hlasů
10. Prostějovské hanácké slavnosti (32. ročník), 11 hlasů

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...