Dobré dopoledne, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE Konec druhé světové války s sebou přinesl mnoho šťastného a radostného. Něco zlého se stalo historií, něco nového začalo psát svou první kapitolu. I to je příklad prostějovského folklorního souboru Mánes, který právě letos slaví své významné jubileum. Oslavy sedmdesátého výročí tohoto úspěšného tělesa mělo příležitost zažít hned několik stovek příznivců. Ti byli svědkem bohatého kulturního programu od začátku až do konce Hanáckého bálu, jenž byl vyvrcholením oslav již zmiňovaného jubilea.

Uplynulou sobotu se folklórní nadšenci sešli v prostějovském Národním domě, aby si společně připomněli vznik tanečního souboru Mánes. „Bylo to období radosti, kdy nemůžeme ještě mluvit o souboru jako takovém, šlo spíše o zájmový kroužek, ale již v padesátých letech získal Mánes své renomé a vystupoval i na několika zahraničních festivalech. Tím v rámci České republiky dosahoval stále větší popularity,“ zavzpomínal na vznik hanáckého folklóru dlouholetý člen souboru Mánes Petr Vysloužil.

Co vše se členům za uplynulá léta podařilo naučit předvedli přítomným divákům v úvodním vstupu Hanáckého bálu. A že se bylo opravdu na co dívat. Současní ale i bývalí členové předvedli své taneční kompozice a díky tradičnímu hudebnímu doprovodu, folklórní skupinou Ječmeni, také svůj pěvecký talent. „Nezbývá mi, než vyzdvihnout kvality našeho hudebního doprovodu, díky kterým můžeme prezentovat svá taneční vystoupení. Důkazem jejich úspěchu je nové, v pořadí již páté album, s příznačným názvem Masopust,“ podtrhnul důležitost každého člena Petr Vysloužil.

Součástí folklórního souboru Mánes je i dětský soubor Mánesáček, který úzce spolupracuje a společně vystupuje na různých kulturních akcích. Také nejmladší členové předvedli všem přítomným, že se prostějovská veřejnost nemusí bát o budoucnost hanáckého folklóru. „Jsme velice rádi, že s Mánesáčkem takto spolupracujeme. Dětí, které navštěvují tento soubor, je stále hojný počet, což nám zaručuje pokračování kulturních tradic,“ nezapomněl na spojení s dětským souborem současný manažer Petr Vysloužil.

Velký aplaus sklidili nejen všichni členové, kteří se podíleli na úžasném zážitku, ale také současná vedoucí souboru Mánes paní Marie Vysloužilová. Ta v těchto dnes slaví své životní jubileum, a tak došlo i na slavnostní poděkování za dlouholetou a obětavou práci, která trvá již neuvěřitelné tři desítky let.

Poté se všichni účastníci bálu přesunuli do prostor Národního domu, kde je také čekal bohatý kulturní program. V prostorách restaurace hrála po celý večer cimbálová muzika Harafica z Uherského Hradiště, jenž udržela dobře naladěnou společnost až do úplného závěru. Na své si přišli ale i příznivci břišního tance, kterého se bravurně zhostila orientální tanečnice Jahanara. V přednáškovém sále Národního domu si hosté připomněli své taneční umění za doprovodu skupiny Romantica a kdo neměl ještě dost, mohl se ve sklípku vyřádit hudební produkcí J. Krejčíře. Vyplněním již tak bohatého programu bylo vystoupení Buď ZUŠ a High Society odměněno také obrovským aplausem.

Co dodat na závěr? Snad jen popřát všem minulým, současným, ale i budoucím členům mnoho radosti a úspěchu do další sedmdesátky s vírou, že těch let bude mnohem více.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...