Příjemnou noc, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 brusel1Fotogalerie: Jak Večerník informoval už v minulém čísle, Statutární město Prostějov připravilo ke stoletému výročí radnice výstavu fotografií, která je k vidění v reprezentačních prostorách Zastoupení Olomouckého kraje při Evropské unii v Bruselu. Vedení města zastupoval na vernisáži výstavy ve středu 25. února radní Josef Augustin (KSČM). A právě na jeho dojmy jsme se zeptali.

Od středy minulého týdne jsou v Bruselu k vidění fotografie radnice v Prostějově, které připomínají stoleté výročí od dokončení této budovy, letecké snímky města i z oslav výročí, jenž probíhaly v roce 2014. Výstava byla připravena ve spolupráci Olomouckého kraje a statutárního města Prostějova a záštitu nad ní převzala poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová. „Pokaždé, když jdu okolo prostějovské radnice, přečtu si nápis na její fasádě. „Svorností malé obce vzkvétají, nesvorností velké obce hynou.“ To je heslo, které by si měl připomínat nejen každý regionální politik, častěji bychom si ho měli opakovat i na evropské úrovni,“ uvedla při slavnostním zahájení výstavy právě Olga Sehnalová.
Pro příchozí hosty byla vernisáž výstavy příležitostí k poznání regionu i po kulinářské stránce, byla doprovázena ochutnávkou specialit z Olomouckého kraje. Návštěvníci ochutnávali olomoucké tvarůžky, moravské klobásky, domácí sýr, hanácké koláčky, slivovici nebo moravské víno.
Slavnostní vernisáž v sídle Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu se těšila velkému zájmu mezinárodního publika, navštívilo ji téměř sedmdesát osob. Mezi návštěvníky byla například europoslankyně Kateřina Konečná, zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu, Rady Evropské unie či evropských regionů.
Přímo prostějovskou radnici zastupoval na vernisáži v Bruselu radní Josef Augustin. „Celá slavnostní akce na mě zapůsobila fantasticky. Když začali okolo půl osmé večer přicházet první hosté, byli přivítáni štamprlí slivovice nebo griotky. Odcházel jsem až okolo půlnoci, byl jsem plný dojmů,“ svěřil se Večerníku Josef Augustin. „Výstavě byly k dispozici tři sály, ve kterých bylo instalováno celkem dvaadvacet panelů. Na prvních dvou byl projev pana primátora Pišťáka v češtině a angličtině, na zbývajících dvaceti pak barevné fotografie radnice, jejích interiérů a také z kulturních oslav stého výročí postavení této neodmyslitelné součásti Prostějova. Na vernisáži jsem se potkal s mnoha zajímavými i vysoce postavenými lidmi v rámci Evropské unie. A také se spoustou prostějovských rodáků, kteří dnes žijí v Bruselu,“ přidal Josef Augustin. Podle něho výstava naprosto plní svůj účel. „Prostějov má rozhodně co nabídnout, i s ohledem na cestovní ruch. A jsem rád, že se tak krásným městem můžeme nyní prezentovat i na evropské úrovni,“ uvedl radní.
připravujeme fotogalerii...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...