Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
2012 15_rabini
Ve středu minulého týdne prostějovská klezmerová kapela Létající rabín z rukou zpěváka Richarda Krajča převzala cenu Olomouckého kraje za výjimečný počin roku v oblasti hudby. Při této příležitosti zahráli v Moravském divadle v Olomouci, kde se celý slavnostní večer uskutečnil, svoji skladbu Černobyl. Anketu tradičně pořádá Olomoucký kraj ve spolupráci s prostějovskou agenturou TK PLUS.

Slavnostním večerem předávání Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury v loňském roce letos už po šesté provedl Marek Eben. „Někde jsem četl, že kosi v tajze zpívají hůře než kosi ve městě. Je to tím, že ve městě na menším prostoru žije více ptáků a je tu tedy větší konkurence. Takže kos, který chce ve městě ve zpěvu vyniknout a nalákat tu nejlepší samičku, se musí mnohem víc snažit, než kos, který žije v lese. A to je zřejmě i případ členů kapely Létající rabín,” přivítal na pódiu prostějovské muzikanty známý herec a moderátor, který je zároveň i zpěvákem. Cenu jim předal další z „kosů” Richard Krajčo. „Jsme nepochybně rádi, že si představitelé Olomouckého kraje všimli, že rádi sbíráme různá ocenění. Poté, co jsme dostali tuto krajskou bychom se v budoucnu chtěli zaměřit také na ceny národní i mezinárodní,” prohlásil při této příležitosti umělecký vedoucí kapely Vojtěch Pešťuka.

Hned po převzetí ceny kapela na pódiu zahrála píseň Černobyl. Skladba vznikla na melodii ukrajinské lidové písně. V devadesátých letech k ní ukrajinský houslista žijící v USA napsal text pojednávající o černobylské katastrofě. Kapela svůj vlastní český text pojala jako výpověď příslušníků generace, která přišla na svět v období výbuchu jaderné elektrárny. „Teď zástupy úředníků navzájem si leští kliku, na všechno jsou dotace a každý třetí je bez práce,” reflektovali rabíni v jedné ze slok písně Černobyl naši současnost.

K dalším oceněným v Moravském divadle patřili dětský pěvecký sbor Motýli ze Šumperka, sochařka Dagmar Koverdynská, baletka Renáta Mrózková, agentura Lafayette za 7 DVD „Osobnosti Olomouckého kraje”, Městská knihovna Šternberk za festival „Město čte knihu”, město Šternberk, které loni otevřelo svoji „Expozici času“, Hustopeče nad Bečvou za vybudování lapidária v zámku.

Hlavní cenu za osobnost roku 2011 v oblasti kultury si odnesla hudební skupina Priessnitz za podíl na vzniku a propagaci filmu Alois Nebel. Do dvorany slávy pak byli uvedeni muzikant a pedagog Vladimír Vraňovský a folkový hudebník Jaroslav Hutka.

Akci pořádal Olomoucký kraj ve spolupráci s prostějovskou agenturou TK PLUS. „Ceny Olomouckého kraje ukazují na lidi, na které obvykle nesvítí reflektory slávy. O to je však jejich tvorba upřímnější. Jejich největším přínosem je, že hluboce a bezprostředně dokáží ovlivnit lidi ze svého blízkého okolí. Proto je třeba se jim za jejich snahu i um touto formou poklonit,” vyjádřil se v této souvislosti Miroslav Černošek, jednatel TK PLUS, která do kultury vstoupila před patnácti lety výstavou koláží světoznámého českého básníka a výtvarníka Jiřího Koláře.

Kompletní seznam oceněných včetně jejich výkonů najdete v připravovaném speciálu „TK PLUS 2012“, který bude součástí příštího vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...