Dobré dopoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

15 merde1O tom, že život ve Francii a hlavně v Paříži nemusí být úplně nejsladší, se přišly ve čtvrtek v podvečer do přednáškového sálu Národního domu v Prostějově přesvědčit desítky posluchačů, kteří kromě hereckého umění populárního Lukáše Hejlíka a jeho kolegyně Věry Hollé mohli obdivovat i spisovatelský talent britského autora Stephena Clarkea, jež odpovídal na dotazy přítomných návštěvníků.

Merde! Šťavnatá francouzská nadávka a současně název knižní série britského spisovatele již dvě desítky let žijícího v Paříži, který osobně dorazil představit svůj nejnovější literární počin prostějovským příznivcům. Těch se v prostorách přednáškového sálu Národního domu sešlo pěkných pár desítek. V průběhu čtvrtečního LiStOVáNí v podání oblíbeného Lukáše Hejlíka a jeho herecké kolegyně Věry Hollé se pořádně nasmály a navíc si vydatně obohatily slovníček francouzských nadávek.

„Přišly jsme se kulturně obohatit,“ přiznalo s úsměvem půvabné trio slečen Kateřina, Jana a Blanka, které zaujal obsah knihy Faktor Merde natolik, že si seznámení s knihou a současně jejím autorem nemohly nechat ujít. „Tuhle knížku vážně žeru, vidíte? Tady jsou na ní dokonce vidět otisky zubů,“ potvrdil i herec Lukáš Hejlík, který se pro představení proměnil v hlavního hrdinu knihy Faktor Merde Paula Westa a v jeho podání představil posluchačům pařížský sen autora Stephena Clarkeho. Ten mnohdy není tak růžový, jak by si mohl někdo představovat...

15 merde3Střet s byrokracií je zřejmě stejně vyčerpávající, ať už žijete kdekoliv, to ale neznamená, že se bizardním situacím, do kterých se hrdina knihy vlivem nešťastných okolností dostává, nemůžete od srdce zasmát. V závěru netradičního literárního večera dorazil do přednáškového sálu i sám autor, který využil těch několik volných chvil k prohlídce našeho města. O to, že by se v Prostějově ztratil, nebo se s jeho obyvateli nedomluvil, neměl nikdo obavu, protože Stephen Clarke si podobně jako hrdina jeho knih ví rady skoro v každé situaci. Například v předstihu už se naučil česky větu: „Jsem Angličan, pomozte mi!“ A mohl tak bez problémů odpovídat i na zvídavé dotazy posluchačů...

Již 6. května se příznivci cestovatelských dobrodružství pánů Hanzelky a Zikmunda mohou v rámci projektu LiStOVáNí těšit na zpracování jejich prozatím poslední publikace z cest.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...