Dobré ráno, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uplynulou sobotuse v Art-kavárně Avatarka uskutečnil v pořadí již třetí večer s hudební skupinou Dojem. Čtyřhodinový koncert se nesl v rozmanitém duchu, posluchači mohli rozjímat při melodickém folku se složitou harmonickou strukturou či si trsnout na skoro čistokrevný bigbít. Téměř výhradně se přitom jednalo o skladby z vlastní dílny.

Umělecká kavárna Avatarka v centru Prostějova se stává již oblíbeným útočištěm místních hudebníků. V průběhu týdne se zde vystřídá řada muzikantů, kteří si přijdou jen tak zahrát a zazpívat nebo si poslechnout kamarády. Avatarka dává také možnost představit svou tvorbu začínajícím muzikantům i zavedeným kapelám, vytváří podnětné prostředí pro setkávání lidí s muzikou a kulturou vůbec.

Sobotní večer tentokrát patřil skupině Dojem. V tomto případě se o začínajících muzikantech opravdu mluvit nedá. Kapela má totiž už letitou historii. V obměněné sestavě a s malou přestávkou působí již od roku 2003. Časem přišla o dvě zpěvačky, ale zato přibyl hráč na bicí, čímž původní folk - country zaměření výrazně „zbigbítovatělo“, a dnes hrají ve složení: elektrická kytara, akustická kytara, baskytara, bicí, konga a percuse. Jejich repertoár stále stojí na autorské tvorbě, v tomto ohledu mají velký záběr, skladatelsky se uplatňují snad kromě „bicmena“ úplně všichni. V současné době se však zejména zaměřují na prezentaci textů zesnulého kamaráda, keramika a galeristy Dušana Kamzíka.

V Avatarce představili i dvě nejnovější písně: V dálce zní a Vidím. V plánu mají natočení druhého CD, tentokrát právě sestaveného z Kamzíkových písní. „Doufám, že ho natočíme do konce mého života,“ vyjádřil se ohledně časového horizontu vzniku CD s pohřebním humorem sobě vlastním Jirka Vašek, nejstarší člen skupiny, kytarista a zpěvák. Skupina Dojem rozezněla nejen celou Avatarku, ale také část hlavního náměstí. Nejednou se stalo, že se kolemjdoucí zastavovali a zaposlouchali se do rytmické muziky se sladěnými vokály. V jednu chvíli byl před kavárnou už docela pěkný hlouček. „ Za ta léta jsou opravdu skvěle sehraní, šlape jim to, mají krásné vokály. Někdy je ta muzika sice možná zbytečně složitá, ale na druhou stranu je plná zajímavých hudebních nápadů. Kdyby měli dobrého manažera a byli trošku ambicióznější, určitě by si zahráli i na věších pódiích,“ uvedla jedna z fanynek skupiny Petra.

Pokud jste na koncert kapely Dojem nestihli vyrazit, další možnost ji slyšet máte ve čtvrtek 10. dubna v Hradební Pivnici.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...