Dobré ráno, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 10 svatbaJe možné, aby spolu dva lidé vydrželi sedmdesát let? Ale ano, je! Dokazují to manželé Adolf a Věra Novákovi, kteří uplynulou sobotu v obřadní síni prostějovské radnice měli platinovou svatbu. Neuvěřitelné! Jak ovšem oba spokojení senioři, kteří se brali na jaře roku 1944, tvrdí, vydržet se to dá díky toleranci a ústupkům...

Platinové manžele Novákovy opětovně oddávala v sobotu 22. března 2014 prostějovská radní Milada Sokolová a svatbu nechala vystrojit vnučka obou oslavenců. Bára Knotková připravila svým prarodičům Platinové noviny, do nichž vložila i krátké blahopřání: „K této slavnostní příležitosti bych chtěla dědečkovi a babičce ze srdce popřát, aby jim platinová svatba přinesla krásné kouzlo i ze svého dalšího názvu, a to Blahodárná,“ podotkla vnučka.

„Když jsme 25. března 1944 měli svatbu, poletoval sníh, měla jsem krásné krajkové šaty, vítr foukal, závoj mi vlál a mně byla hrozná zima! Ale všichni říkali, že nám poletuje štěstí... Doma nic nebylo, ani vajíčka, kdepak by se mohlo nakupovat na hostinu,“ zavzpomínala na sedmdesát let staré okamžiky vstoupení do svazku manželského Věra Nováková.

Do historie se při obřadu ponořila také oddávající Milada Sokolová. „Musíme si také uvědomit, v jak těžké době se tito manželé brali. Psal se rok 1944, ve kterém zuřila druhá světová válka. Naším exilovým prezidentem byl Edvard Beneš, Spojenci se vylodili v Normandii a Rudá armáda začala na Dukle osvobozovat Československo,“ přiblížila dobu ve své blahopřejné řeči členka Rady města Statutárního města Prostějov a současně předsedkyně kulturní komise.

Málokdo může uvěřit tomu, že někdo v manželství může vydržet sedm desítek let... „Když je nějaká ta špatná chvilka, musí si člověk říct: ale ono to může být i jinak, co když má ten druhý pravdu? A pak je potřeba z ledasčeho ustoupit,“ má jasný recept na spokojené manželství Adolf Novák. „Máte za sebou sedmdesát let společné práce pro rodinu a společenství lidí kolem vás. Dovolte mi, abych vysoce ocenila váš příklad ušlechtilého rodinného soužití vyplněného společnou prací, vzájemným pochopením a láskou,“ poděkovala Milada Sokolová na závěr obřadu šťastným ´snoubencům´.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...