Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

27 mudr_moskalaTi, kdo se zajímají o život v exotických zemích, si v sobotu 7.7.2012 mohou přijít na své.  V Prostějově totiž poprvé vystoupí známý stomatolog a misionář Církve adventistů MUDr. Milan Moskala z Karviné, který už přes 13 let žije a pracuje se svojí rodinou v Bangladéši. Bangladéš patří k nejchudším zemím na světě. Na území jen o něco málo větším než bývalé Československo se tísní více než 150 milionů lidí.

V zemi je zhruba 50 % negramotnost, 40 % nezaměstnanost a 45 % lidí žije pod hranicí chudoby. Území Bangladéše navíc pravidelně sužují rozsáhlé záplavy a jiné přírodní katastrofy. Školní docházka je povinná, avšak státní školy jsou na velmi nízké úrovni. Kvalitní výuku nabízí pouze soukromé školy, rodiny si však nemohu dovolit platit svým dětem školné. Děti musí často na úkor školy pomáhat živit rodinu např. prací na poli, pouličním prodejem apod. Vzdělání jim dává šanci na lepší budoucnost. MUDr. Milan Moskala, který pracuje pro humanitární organizaci ADRA, působí na zubní klinice v hlavní městě Bangladéše Dháce. Kromě toho používá i mobilní zubní ambulanci, s níž zajíždí do chudých vesnic, kde poskytuje lidem bezplatné ošetření. Již v roce 1999  inicioval mezinárodní projekt „BangBaby“ - adopce dětí na dálku, který je zaměřen na trvalou podporu a zlepšení života chudých bangladéšských dětí formou sponzorování jejich vzdělávání. Realizátoři projektu pomohli za dobu svého působení najít „adoptivní rodiče“ pro více než dva a půl tisíce bengálských dětí. Přestože program klade největší důraz na vzdělání, zajišťuje dětem a jejich rodinám podporu i v oblasti potravinové pomoci či lékařské péče a v neposlední řadě umožňuje také rekonstrukční projekty školních prostor či zkvalitnění zdrojů pitné vody na školách. Kromě přiblížení své každodenní práce a s problémy, s kterými se denně potýká, nás Milan Moskala seznámí i s životem obyčejných lidí v Bangladéši, s jejich způsobem života, tradicemi, zvyky apod. Přednáška nazvaná „Moravák v Bangladéši“ začíná v sobotu 7.7.2012 v 15:00 hodin v budově CASD na Šafaříkově 9 v Prostějově.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...