Dobré dopoledne, dnes je neděle 2.6.2024
svátek slaví Jarmil,
zítra Tamara
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

42 aplaus_logoLetošní přehlídka divadelních souborů Aplaus se pomalu, ale jistě nachýlila ke konci. Nenechte si proto ujít poslední představení v rámci této mimořádné přehlídky, které se odehraje v Městském divadle v Prostějově už tento pátek pod taktovkou pražského Divadla v Dlouhé.

Pokud se počítáte mezi milovníky divadelního umění, vyhraďte si na pátek 25. října večer přesně 120 minut času. Do přesně téhle chvilky totiž vměstná pražské Divadlo v Dlouhé souborné dílo největšího dramatika a básníka světové literatury, nesmrtelného Williama Shakespeara a to bude určitě stát za vidění. Nečekejte ale klasické kostýmy ani výpravné kulisy, spíš než o samotné dílo britského klasika totiž půjde o hru pojednávající o hrách tohoto velkého dramatika..

Tři herci sehrají v jednom večeru celé dílo velkého barda. Autorovu genialitu ilustrují pomocí současných kulturních fenoménů. Američtí autoři scénáře a zároveň představitelé všech rolí Jess Borgeson, Adam Long a Daniel Singer uvedli tuto hru v premiéře 9. června 1987 v Kalifornii, evropskou premiéru měla v březnu 1992 v londýnském West Endu, od té doby je s úspěchem hrána po celé Evropě. Divadlo v Dlouhé se rozhodlo tento nevšední text inscenovat jako první v České republice.

Diváci tak budou moci nahlédnout přímo do divadelnických útrob představení. Postmoderní ladění inscenace, ve které se představí Jan Vondráček (Probudím se včera, Bathory, Vy nám taky, šéfe! atd.), Miroslav Táborský (Lotrando a Zubejda, Kletba bratří Grimmů, Maharal - Tajemství talismanu atd.) a Martin Matejka (seriál Redakce, film Babovřesky atd.) vám nabídne pohled na klasická Shakespearova díla v tak trochu jiném světle. Jedno je ale jisté, hra nabídne každému z diváků právě to pravé pro něj a nádavkem k tomu se budete sto a dvacet minut smát.

„Myslím si, že výběr jednotlivých představení byl pečlivý a systémově pojat. To v našem pořadí jako třetí pod názvem ´Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách´ je skutečou třešničkou na dortu. Všem, kteří ho neviděli, jej proto doporučuji ke zhlédnutí. Je velice úsměvné s mimořádnými hereckými výkony pánů Vondráčka a Táborského. Pobaví a lehce přiblíží onu titánskou velikost Williama Shakespeara,“ vzkázal Miroslav Černošek, boss pořádající marketingové společnosti TK PLUS.

A PROSTĚJOVSKÝ Večerník proto rozhodně nesmí chybět. Schválně, jestli se nám v inscenaci podaří rozpoznat všech sedmatřicet Shakespearových her a sto padesát čtyři sonetů, se kterými se v pátek večer představí prostějovskému publiku herci pražského Divadla v Dlouhé...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...