Příjemnou noc, dnes je středa 22.5.2024
svátek slaví Emil,
zítra Vladimír
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

31 stredovekPrvní srpnový čtvrteční večer patřil na náměstí T.G. Masaryka v Prostějově kejklířům, šermířům a dalším středověkým postavám. V rámci Prostějovského léta 2013 se zde konala akce s názvem Středověká noc. A že minulost opravdu táhne, potvrdila také účast. Na hlavním náměstí před radnicí se totiž sešlo hned několik stovek diváků...

Celý program vypukl krátce po sedmé hodině večerní. Skupina Brněnští měšťané si pro všechny diváky připravila pestrý program. Mohli jste tak vidět středověké bojovníky, kteří předvedli zábavné vystoupení s meči a sekerami, ale divácky zajímavý byl také proces s čarodějnicí. Po celý večer se náměstím nesly také středověké písně...

„Zahrajeme vám dnes staré balady, ale zazní také švédská hudba nebo renesanční písně,“ přiblížili na začátku divákům členové kapely Peregrin. Kromě toho jste se ve čtvrtek mohli dozvědět několik zajímavostí také o dobových nástrojích. Se středověkou hudbou je neodmyslitelně spojený také tanec, v rámci programu jste tudíž mohli zahlédnout jak ukázky lidového tance, tak i tanec krásných cikánek. A pokud jste měli chuť, mohli jste se zapojit i vy sami! Jednoduchý a rytmický tanec s názvem Veselé kolečko se totiž vyučoval v rámci programu přímo na pódiu.

Během čtvrtečního programu se nezapomnělo ani na děti. Právě ty byly nejšťastnější, když přišel čas soutěží. Dobrovolníci se mohli přihlásit na souboj s látkovými vaky, v němž se ukázalo, že gentlemani ještě nevymřeli. Jeden z chlapců nechal ve finálovém zápase gentlemansky vyhrát svou protihráčku, což všichni diváci ocenili velkým potleskem, šermíři zase cenou pro oba finalisty. Kromě boje změřily děti své síly v pojídání koláče, dospělí pak při stavění z kamenů. V programu nechybělo ani představení a ukázky některých dobových zbraní.

„Velice se mi tady líbí. Nejsem z Prostějova, ale mám ráda šermířské turnaje a tato doba mě vůbec hodně zajímá, tak jsem se přijela podívat a můžu říct, že jsem nadšená. Hlavním lákadlem na akci pro mě byla ohňová show, na kterou se moc těším.“ svěřila se Večerníku mladá maminka Lucie Kejdová. A právě ohňová show byla po desáté hodině vyvrcholením celého programu. Kromě „klasického“ a známého polykání ohně mohli diváci zhlédnout ještě tanec s hořícími koulemi či jinými předměty.

Středověká noc se vydařila nejen kvůli krásnému počasí, ale jak se ukázalo, historie nás Prostějovany stále zajímá a ohromuje.

31 stredovek2 31 stredovek3 31 stredovek4

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...