Dobrý večer, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 wpŠestapadesátý ročník celostátního festivalu poezie Wolkrův Prostějov odpálila velkolepá ohňová show divadla Kvelb. Lampiónový průvod příznivců poezie symbolicky pozval na festival i největšího prostějovského básníka Jiřího Wolkera, na kterém se každoročně sejdou následovníci slavného rodáka recitátoři a členové divadel poezie, kteří si v průběhu těch několika dnů nejvýznamnější slavnosti básnictví v republice měli možnost předávat zkušenosti a vzájemně se inspirovat v další tvorbě.

Velkolepý úvod

Na netradiční loutkové představení s názvem Motýli – Butterflies se přišlo v úterý těsně před setměním podívat několik stovek návštěvníků. Efektní ohňová show ohromila malé i velké diváky, kteří ocenili kreativní hrátky kumštýřů s ohněm uznalým potleskem. „Kvelb opět nezklamal,“ hodnotí vystoupení českobudějovických umělců paní Jiřina Čechová. Pohyblivé obří ohňové loutky nadchly i Aleše Boláka a paní Luskovou, která na představení dorazila se synovcem Martinem: „jsou moc šikovní, ten hořící motýl byl nádherný.“ Jen co křídla ohnivého motýla pohasla, rozzářil se před užaslými diváky nápis WP 56, který nenechal nikoho na pochybách, na počest čeho se na náměstí T. G. Masaryka sešli. Žhavé vystoupení bylo ale jen začátkem celého večera. Návštěvníci vybavení barevnými lampiony se vydali zahájit festival a současně uctít památku nejvýznamnějšího prostějovského básníka přímo k jeho soše, kde si festival recitátorů a divadel poezie oficiálně zahájili zástupci města a všichni příznivci poetiky.

Na počest básníka, jež miloval svět

Z bohaté programové nabídky šestapadesátého ročníku Wolkrova Prostějova by si zajisté vybral i sám veliký básník. Nechyběly přehlídky recitátorských sólistů, rozborové semináře pro recitátory a všechny příznivce poezie ani divadelní představení, která se těšila bohaté divácké přízni. Ještěže má sál kinokavárna Duha možnost v případě nejvyšší nouze přidat sedadla aby tak měli skutečně všichni diváci možnost v klidu shlédnout kreativní výstupy divadelních spolků. „Chodím na všechna divadla poezie, protože jsem v mládí také recitovala,“ přiznala s úsměvem paní Mila, která si nenechala ujít žádné z vystoupení šestapadesátého ročníku Wolkrova Prostějova a pochopitelně tak nebohla chybět ani při závěrečném večeru, při předávání cen vítězům.  Netradiční vystoupení pro všechny ty, kteří se chtějí hodně smát si připravily týmy amatérských divadelních spolků z Olomouce a Ostravy O.LI.V.Y. a OSTR.UŽ.I.NY. V nelítostném improvizačním klání nechyběly vtipné komentáře, zpěv, smích ani bouřlivý potlesk ze strany publika. A komu se po zdrcujícím mači neutrhla bránice, mohl se účastnit i zbývajících poetických aktivit, třeba vynikajícího pátečního představení zdejšího Divadla Point, které se divákům předvedlo se svým Testosteronem.

To nejlepší na konec...

Sobotní podvečer se nesl ve znamení napjatého očekávání všech účastníků šestapadesátého ročníku Wolkrova Prostějova. „Jsme tu už potřetí a moc se nám tu líbí,“ libovaly si členky divadelního souboru Třetí věk Louny, které se v sobotu odpoledne předvedly s autorským vystoupením Stáří není pro zbabělce. Do sálu kulturního klubu Duha se nakonec směstnalo téměř dvě stovky diváků i účinkujících, aby si vyslechli hodnocení poroty a patřičně ohodnotili vítěze letošního festivalu poezie. Ceny poroty si za interpretaci díla Odněkud někam Ivana Wernische odnesl liberečák Jakub Hrůza, za interpretaci textu Viliama Klimáčka získala Bára Purmová z Jablonce nad Nisou a Kateřina Císařová za interpretaci textů Franze Kafky. Nominaci na mezinárodní festival amatérského divadla Jiráskův Hronov si se svou inscenací s názvem JÁ+JÁ=♥ vysloužil divadelní souboru KÁŤAjeBÁRAjeSKÁLA, který mohli účastníci Wolkrova Prostějova shlédnout ve středu v podvečer. Všem vítězům blahopřejeme a už se nemůžeme dočkat nadcházejícího sedmapadesátého ročníku!!!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...