Dobré poledne, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

21 noc_kostelu1Celkem jedenáct svatostánků mohli navštívit prostějovští poutníci při letošní v pořadí již čtvrté Noci kostelů. Prohlédnout si skrytá zákoutí zdejších chrámů, dozvědět se něco víc o historii toho či onoho kostela a vyslechnout si hned několik koncertů přišly 24. května stovky účastníků.

Od roku 2005, kdy ve Vídni proběhla Noc kostelů úplně poprvé, aby se následně rozšířila i za hranice, uplynulo pět let a k mezinárodní akci se připojil i Prostějov. Letos jsme se mohli už počtvrté porozhlédnout po zdejších křesťanských modlitebnách a vzhledem k vysoké návštěvnosti tomu tak snad nebylo naposledy.

Kostel Povýšení sv. Kříže

Nejbohatší program už tradičně nabídl kostel Povýšení sv. Kříže, kde celou akci zahájil primátor města Miroslav Pišťák. Pak už ale na návštěvníky kostela čekal kytarový a následně varhanní koncert a velkolepá noční prohlídka kostela při svíčkách, kterou si vzali na starost studenti prostějovské SOŠ podnikání a obchodu. „Po nedávné bouřce jsme tu měli docela vážné problémy s elektřinou a obávali jsme se, jestli se vůbec bude hlavní prostějovský kostel moci zúčastnit Noci kostelů. Nakonec to ale díky malému božímu zázraku a šikovným rukám opravářů dobře dopadlo,“ usmívá se prostějovská organizátorka akce Jana Tobolová.

Prohlídka kostelní věže

Kostel Povýšení sv. Kříže si letos pro návštěvníky připravil opravdovou lahůdku. Úplně poprvé se v rámci této akce mohli ti skutečně tělesně zdatní vydat až na samý vrchol věže a dokonce si zazvonit na tamější zvon, není proto divu, že se před vstupními vrátky do věže tísnily davy zvědavých Prostějovanů, kteří si za žádnou cenu nechtěli nechat ujít unikátní pohled na naše město. I tady se průvodcovských baterek chopili studenti SOŠ podnikání a obchodu, jmenovitě pan Kryštof Halmo, který se nad rámec svých povinností věnoval opozdilcům z řad přítomných návštěvníků.

Kostel sv. Petra a Pavla

Římskokatolickým kostelem dvojice apoštolů Petra a Pavla se s úderem osmé hodiny rozezněl varhanní koncert Prostějovanům dobře známého varhaníka Ondřeje Muchy k poctě Johanna Sebastiana Bacha. „Prozatím máme víc než dvě stě návštěvníků,“ hlásí s úsměvem dobrovolnice zdejšího kostela.

Husův sbor

V křesťanském chrámu, stojícím na místě bývalé synagogy, se myslelo i na nejmenší návštěvníky. Hned po krátké modlitbě se na scéně objevilo prostějovské Divadlo Plyšového Medvídka, jehož herce měl následně vystřídat se svým vystoupením klaun. Ten se sice omluvil, ale děti o zábavu rozhodně nepřišly, navíc si každý mohl vylosovat speciálně vyrobenou hračku z balónků. „Vytáhla jsem si meč,“ chlubila se rodičům malá Eliška, která si podvečer v kostele evidentně užívala.

Kostel sv. Cyrila a Metoděje

Kapucínský kostel dvojice věrozvěstů návštěvníky rozhodně nepřipravil o možnost komentovaných prohlídek málokdy přístupných zákoutí kostela. Navíc se tu nezapomnělo ani na mládež, svým vystoupením potěšila mladé i starší studentská folková skupina Chilly Weather. 

Kostel sv. Jana Nepomuckého a klášter Milosrdných bratří

Jediný prostějovský kostel, jehož dveře zůstaly návštěvníkům pro letošek uzavřeny. Z důvodu probíhajících restaurátorských prací se dveře kostela otevřou návštěvníkům znovu až na podzim.  

Ani zbylé svatostánky se nenechaly zahanbit, a tak si návštěvníci kostelů a kaplí v blízkosti svých domovů mohli vyslechnout skladby Bacha a Chopina (Sbor českých bratří), něco málo o historii a symbolice kostela (kostel sv. Josefa) nebo si zazpívat při kytaře (Kaple sv. Anny). Jen ale málokterý z poutníků si nechal ujít jízdu v historickém kočáře v režii známého Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem. „Přesně tímto kočárem se za několik dní poveze i olomoucký arcibiskup Jan Graubner,“ nechal se slyšet Václav Obr, restaurátor a zakladatel Muzea kočárů, který mezi kostely svezl na unikátním vozítku bezpočet návštěvníků. Letošní nabídka Noci kostelů byla opravdu pestrá, ale i krátká, proto se málo komu povedlo sesbírat do poutnického pasu všechna dostupná razítka. Tak snad příště.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...