Příjemnou noc, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Bleskurychlá náhrada za rakouské hudebníky Artis-Quartett Wien posluchače nezklamala. Přednáškovým sálem městského divadla zaplněným příznivci klasické hudby se tak rozezněly ušlechtilé tóny v podání pražského Škampova kvarteta.

Data konání koncertů v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Haná si do diářů poznamenají především příznivci vážné hudby. Při té příležitosti se do Prostějova chystal i rakouský Atris-Quartett Wien, do cesty se jim ale postavila nehoda jednoho z hudebníků. „Večer před koncertem jsem se dozvěděl, že cellista O. Müller si nešťastnou náhodou poranil levou ruku. Jsem moc rád, že se mi podařilo zajistit namísto toho pražský soubor Škampovo kvarteto, protože jde o soubor mimořádné kvality s dlouholetou tradicí,“ uvedl hlavní pořadatel 21 skampovo_kvartetofestivalu, Mgr. Tomáš Františ. Posluchači si měli možnost vyslechnout několik skladeb z pera Josepha Haydna, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Výjimečný výkon hudebníků ocenilo publikum vydatným potleskem a vytleskali si ještě dva přídavky, z nichž v pořadí druhá skladba Ó, duše drahá jedinká doslova vyrazila posluchačům dech. „To byla nádhera,“ hlesla divačka v publiku po několika vteřinách naprostého ticha po skončení skladby. Koncertní vystoupení bohužel připadlo na dobu Noci kostelů, proto někteří návštěvníci váhali, kterou akci upřednostnit. „S vídeňským kvartetem jsme měli dohodnutý termín už rok dopředu a termín Noci kostelů se bohužel ustanovil až někdy v prosinci,“ vysvětluje pořadatel T. Františ, který byl ale s návštěvností koncertu velmi spokojen, stejně jako posluchači s vynikajícím vystoupením. 

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...