Příjemnou noc, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Už podvanácté se sešli mladí návrháři z České republiky i zahraničí spolu s příznivci módy a kreativních nápadů v oblékání pod záštitou akce Prostějovská zlatá jehla. Společenský dům v Prostějově byl ve čtvrtek 16. května narvaný k prasknutí, sympatický moderátor sršel vtipem a diváci nestačili tleskat letošním velmi povedeným modelům mladých návrhářů. PROSTĚJOVSKÝ Večerník jakožto exkluzivní mediální partner u toho pochopitelně nemohl chybět...

Oděvnická tradice

Prostějov byl vždy centrem módy a odívání, načež  i podle návštěvnosti designérské přehlídky Zlatá jehla 2013 lze usuzovat, že oděvnická tradice našeho města snad neupadne v zapomnění. Mladá generace módních návrhářů středních škol z České republiky, Slovenska a Rakouska také letos ukázala divákům, že módní přehlídky plné výstředních a exkluzivních modelů nemusí být jen záležitostí zahraničních renomovaných designérů zvučných jmen. „Je to úžasné, že jsou studenti schopni vytvořit něco takového. Jsem nadšená,“ ocenila kreativitu mladých umělců paní Kateřina, která se na Prostějovskou zlatou jehlu přišla podívat úplně poprvé.

Soutěžní klání mladých designérů

Příznivci módních trendů a novinek v oblékání si tak rozhodně přišli na své. Letošní bombastická přehlídka originálních modelů nabídla obecenstvu čtyři soutěžní kategorie - Zkrocení zlé ženy, Orient, Zahrada a Elipsa, ve kterých se mezi sebou utkalo celkem jedenáct škol. Odborná pětičlenná porota to tak s výběrem vítězů neměla vůbec jednoduché. „Snažíme se přihlédnout zejména k originalitě modelu, zvládnutí tématu, výběru materiálu a technologie,“ prozradila předsedkyně poroty Ing. Beáta Jarošová. Díky soutěžním tématům na pódiu nechyběly bohaté renesanční kostýmy, návštěvníci z vesmíru ani krásky dalekého orientu. Diváci se nenudili ani v přestávkách mezi přehlídkami. Sympatický moderátor celé akce Petr Zakopal nenechal publikum ani chvíli vydechnout a kromě moderování jednotlivých kolekcí se chopil mikrofonu i při soutěži v jízdě na koloběžce a vystoupení malých showmanů z taneční školy Hubený.

Kdo z mladých návrhářů se probojoval až na místa nejvyšší?

I letos zabodovali studenti bratislavské Stredné umelecké školy scénického výtvarníctva, tentokrát získali zlatou příčku v kategorii Zahrada za originální modely s příhodným názvem Mountfield. V kategorii Orient, která byla bohužel zastoupená nejméně, si zlato odnesli studenti Střední školy oděvní, služeb a ekonomiky z Červeného Kostelce za povedenou kolekci s názvem Ornament. První místo v kategorii Elipsa a současně Cenu diváků si po zásluze vybojovala Iveta Kučerová s kolekcí Elipses in danger. Vítěz kategorie Zkrocení zlé ženy a Cenu poroty získaly studentky Střední odborné školy oděvní ze Strážnice za nápaditou kolekci Svoboda v poutech. „Je to pro mě veliký úspěch, nesmírně si toho ocenění vážím. Konkrétní inspiraci jsem neměla, spíš jsem zkoušela různé polohy jednotlivých částí a techniky. Mým cílem bylo dosáhnout dojmu omezení pohybu a přesto umožnit přiměřenou volnost,“ svěřila se exkluzivně Večerníku autorka oceněné kolekce, studentka třetího ročníku SŠ Strážnice Klaudie Vážná, jejíž modely oživilo i důmyslné použití zipů.


 

Prostějovská zlatá jehla 2014?!

Letošní ročník se pochlubil vysokou návštěvností i kvalitou jednotlivých modelů a spokojenost byla znát na divácích, soutěžících i pořadatelích. „Ten, kdo ví, kolik práce je s organizací podobné akce, musí být při pohledu na takovou spoustu nadšených tváří určitě spokojen. Úžasná atmosféra, jakou vytvořili soutěžící spolu s publikem, je skutečně záviděníhodná.  Jsem ráda, že se ten tucet Prostějovských zlatých jehel dostal do celorepublikového povědomí, a i když příští rok by měl být v pořadí třináctý ročník, pokud bude zájem, tak Zlatá jehla určitě bude,“ slibuje ředitelka školy ART ECON, která je už tradičně pořadatelem celé akce.

Takže se máme na co těšit a PROSTĚJOVSKÝ Večerník ani tentokrát rozhodně nebude chybět....

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...