Dobré ráno, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

19 mali_mistriProstory budovy výtvarného oboru ZUŠ na Vápenici se zaplnily rodiči, prarodiči i návštěvníky, kterým není cizí výtvarné umění, zejména v podání začínajících, školou povinných tvůrců. U příležitosti zahájení výstavy s názvem Staří mistři očima dětí představili malí umělci svá povedená dílka širokému publiku.

To, že některá díla začínajících kreslířů ze zdejších uměleckých škol jsou mnohdy povedenější než díla známých malířů asi netřeba zdůrazňovat. Ověřit si to mohli i účastníci vernisáže výstavy s názvem Staří mistři očima dětí, která proběhla ve čtvrtek 4. května v prostorách budovy výtvarného oboru ZUŠ Vladimíra Ambrose na Vápenici, kde byla vystavena část zdařilých obrazů inspirovaných známými díly věhlasných malířských osobností. „Soutěže se zúčastnily děti ze ZŠ a ZUŠ Plumlov, Gymnázia Jiřího Wolkera, ZŠ Protivanov a prostějovské ZUŠ. Sešlo se nám tu sto třicet dva prací, tvořených převážně technikou kresba, malba a grafika. Porota měla tak velmi nesnadný úkol vybrat v každé kategorii ta nejpovedenější díla,“ upřesňuje paní učitelka Hana Palacká, která si nemohla šikovnost malých kreslířů vynachválit. „Nejtěžší je vybrat z té spousty nádherných obrázků právě to jedno dílko, které oceníme. Snažím se hodnotit hlavně originalitu a přístup malého autora k předloze,“ přiblížila svou roli porotkyně Mgr. Markéta Dvořáková. „Předlohu pro svůj obraz jsem si vybral v encyklopedii, a protože dávám přednost kresbě tužkou, zvolil jsem právě tuhle techniku,“ představil svůj obraz jeden z výherců výtvarné soutěže, jedenáctiletý Thomas Uhlen. „Porotcům vůbec nezávidím, všechny ty obrazy jsou prostě krásné,“ hodnotí výstavu i jedna z návštěvnic, Jiřina Čechová. Účastníci vernisáže se při prohlídce vystavených děl mohli navíc stylově občerstvit připravenou perlivou„svěcenou vodou“ a čokoládovými „hostiemi“, které byly součástí živého obrazu Poslední večeře od Leonarda da Vinciho v podání žáků výtvarného oboru ZUŠ. Zdařilá díla malých mistrů si můžete prohlédnout v Galerii Linka v Kravařově ulici do 31. května. Od června do konce prázdnin budou obrazy zdobit vestibul prostějovské nemocnice.

19 mali_mistri1 19 mali_mistri2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...