Příjemnou noc, dnes je úterý 30.4.2024
svátek slaví Blahoslav,
zítra Svátek práce
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 koment_prohStudentky Střední odborné školy podnikání a obchodu v Prostějově si na první dubnový víkend připravily pro zájemce o historii města speciální komentovanou prohlídku centra, která představila významné budovy a připomněla osobnosti našeho města.

 

První dubnový víkend sice ještě nenabídl teplé a slunečné počasí, přesto se na náměstí TGM a před vchodem do kostela Povýšení sv. Kříže sešlo několik desítek zájemců o komentované prohlídky historického centra města, které si už tradičně připravily studentky Střední odborné školy podnikání a obchodu. Dva okruhy prohlídek, kterých se zájemci o nejvýznamnější pamětihodnosti v centru města mohli zúčastnit, studentky oživily historickými scénkami v dobových kostýmech. Návštěvníci tak mohli být svědky i dávného rozhovoru dvou dam na téma nejnovějšího vynálezu prostějovského vědce Otto Wichterleho. „Faktické podklady k prohlídkám se výrazně nemění, přesto se snažíme pro každý ročník prohlídku nějak oživit,“ usmívá se jedna z mladých průvodkyň, studentka 2. ročníku Michaela Vavřínová, která se svou kolegyní Denisou Konrádovou překvapila návštěvníky svými hlubokými znalostmi a profesionálním vystupováním. „Kvůli rozmarům počasí jsme měli obavu o návštěvnost především před pár dny, kdy jsme pořádali prohlídku kostela Povýšení sv. Kříže. Počasí se ale umoudřilo a je to znát,“ pochvaloval si zástupce ředitele školy Marek Moudrý. Podpořit studentky svou přítomností přišla i vedoucí projektu Active Citizens Marta Brichová z British Council, která přiznala, že na prostějovském náměstí je úplně poprvé. Procházka, na které se i prostějovští rodáci dozvěděli leccos nového o svém městě, byla přes chladné počasí bezpochyby velmi příjemným zpestřením první dubnové soboty pro všechny účastníky.


14 koment_proh2 14 koment_proh3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...