Dobrý večer, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Poslední díl minifestivalu Tisíc not na zámku měli posluchači možnost spatřit a slyšet minulý pátek 2. října na nádvoří prostějovského zámku. Tentokrát program nabídl koncert trojice pěveckých sborů. Kromě domácího souboru Proměny vystoupil ještě Komorní sbor Lenky Dohnalové-Mlynářové z Olomouce a Taptýda z Loučné nad Desnou. Večerník byl u toho!

Popáté a naposledy se na zámku sešli muzikanti a posluchači pod záštitou projektu Statutárního města Prostějova a pěveckého sboru Proměny s názvem TISÍC NOT NA ZÁMKU. Jako první se představily „proměněné“ Proměny s pásmem lidových písní, ke kterému nakonec přidaly popovou vypalovačku od Abby Dancing queen. Následoval smíšený Komorní sbor Lenky Dohnalové-Mlynářové, jenž posluchačům nabídl všehochuť od klasiky přes jazz až k popu. A stejně tak nakonec i sbor Taptýda z Loučné nad Desnou. Proměny a Komorní sbor doprovodila na klavír Lena Pulchertová, v závěrečné písni se přidali Petr a Roman Mlynářovi.

Nádvoří zámku se tentokrát zaplnilo téměř k prasknutí. A ze spokojených tváří posluchačů bylo znát, že se jim koncert líbí. Všichni také opět dostali možnost na připravený arch balicího papíru nakreslit notu. Již na začátku je Pavlína Copková ze sboru Proměny vyzvala: „ Pomozte nám prosím splnit naše předsevzetí, že do konce akce nasbíráme skutečně těch tisíc not. Už nám jich zbývá jen osmdesát.“ A její prosba byla nakonec vyslyšena. „Po velmi náročném a dlouhém sčítání jsme jich po skončení koncertu napočítali 1021. Sami jsme nevěřili tomu, že se jich vážně tisíc sejde. Ten nápad vznikl vlastně úplně spontánně, když jsme při prvním koncertě nabídli přítomným dětem papír, aby se mohly během našeho vystoupení zabavit. Jsem ale moc ráda, že se všichni takhle nadšeně zapojili,“ dodala Copková na vysvětlenou, jak nápad vznikl.

A co dál plánují Proměny? I díky této akci jsme získaly spoustu kontaktů, kapely, které jsme pozvaly, zase zvou nás, abychom vystoupily na jejich akcích, takže se máme na co těšit. Navíc už uvažujeme, jakou akci podobnou této bychom mohly příští rok uspořádat,“ nastínila plány do budoucna Copková. Stejný program jako na prostějovském zámku si ještě sbory zopakovaly uplynulou sobotu 3. září v aule Střední školy technické a obchodní v Olomouci.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...