Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram


FOTOGALERIE:
Letošní Keltská noc je za námi, a pokud ve vás je alespoň kapka keltské, germánské či vikingské krve, určitě jste na akci nechyběli. Ale pokud vám přeci jen nějaké ty neočekávané okolnosti zabránily zmíněnou událost roku navštívit, nezoufejte. Prostějovský Večerník jako mediální partner tohoto mezinárodního festivalu vám přináší podrobnou reportáž.



Páteční pohodička navzdory dešti

Ani třináctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Keltská noc se neobešel bez tradičního zahájení pořadatele ‚starého Vikinga‘ Toma Somra. Pak už ale pódium patřilo kapelám Tomáš Kočko a orchestr, mezinárodní partičce Matching Ties, Gwalarn či Happy to meet, které posluchači vydatně podpořili potleskem, a to přesto, že právě při vystoupení posledních jmenovaných přepadla Plumlov dešťová přeháňka. „Já jsem Viking, mně déšť nevadí a zima vypadá jinak,“ směje se pan Marek, který dorazil na akci s přítelkyní a v tradičním vikingském kroji. „Při dešti se schováme tady do stanu, dáme si něco dobrého a hudbu slyšíme i tak,“ krčí rameny s úsměvem Martina Janotková, které drobná dešťová přeháňka vrásky na čele nedělala a spolu s dcerou si vychutnávala hudební vystoupení. Počasí v průběhu festivalu hned několikrát zazlobilo, ale praví Keltové a Keltky na nějakých pár kapek nebrali ohled a pro všechny ostatní byly připraveny party stany, kde se nejen schovali před deštěm, ale využili šance se příjemně občerstvit.

Rodinná záležitost


Dvoudenní program třináctého ročníku Keltské noci byl doslova nabitý hudebními vystoupeními českých i zahraničních skupin. Také letos se těšil obrovské přízni publika z celé republiky a kromě naší mateřštiny jste mezi návštěvníky mohli zaslechnout i němčinu a slovenštinu. Není divu, nabídka hudebních vystoupení, workshopů, tanečních a divadelních představení byla bohatá a to pravé si tady našli zástupci všech věkových kategorií. Své služby nabídla přítomným keltská čarodějka, s tanečními skupinami Démairt a Seamróg jste se mohli pocvičit v irských tancích, v keltském ležení si prohlédnout něco z tradičních keltských řemesel, výtvarné nadání jste mohli uplatnit při tvorbě pískových mandal anebo si v tradiční keltské kovárně pod dohledem zkušeného kováře vyrobit téměř cokoliv z kovu. Ale kdo by si myslel, že Keltská noc je pouze záležitostí mládeže, moc by se divil. „Jezdíme sem každý rok, protože tuhle hudbu máme moc rádi a vždycky se tu dozvíme a naučíme něco nového,“ přiznává trojnásobná babička paní Vlasta, která spolu s manželem přijela z Krmelína. „Vyrobil jsem si s tátou podkovičku,“ pochlubil se společným výrobkem sedmiletý Oliver.

Festivalová atmosféra

O tom, že kapely se na vystoupení na letošním třináctém ročníku Keltské noci připravily naprosto špičkově, svědčilo i to, že si v naprosté většině publikum vyžádalo hned několik hudebních přídavků. Ale tleskalo se nejen hudebníkům, ale například také u keltské módní přehlídky, která přítomným napověděla, jak se obléknout na příští ročník Keltské noci. Nechyběla ani vtipná vsuvka skupiny Daoine Ceilte, která včetně barda Václavixe sklidila potlesk za svoji Univerzální keltskou báj. „Dle reakcí, které se ke mně donesly, se třináctý ročník Keltské noci vydařil. Program proběhl tak, jak byl naplánován, všichni účastníci dorazili, jen bohužel ten déšť do programu nepatřil,“ shrnul třináctý ročník Keltské noci pořadatel ‚starý Viking‘ Tom Somr. „Dala bych festivalu jedničku s hvězdičkou, moc se nám tu líbí,“ hodnotí akci Pavlína z Kostelce na Hané a David z Mostkovic, kteří svorně přiznali, že na Keltskou noc zavítali poprvé. „Jednoznačně nádhera. Jezdíme sem třetím nebo čtvrtým rokem a každá Keltská noc je něčím výjimečná. Řekla bych, že je to tu rok od roku lepší a lepší,“ míní s úsměvem Prostějovačka Kristýna Otáhalová spolu s Michalem Trávníkem, který na Keltskou noc dorazil až z Jihlavy.
Třináctý ročník je za námi a nám nezbývá, než zase na rok uložit keltskou zbroj a soudky s medovinou a těšit se na další, v pořadí už čtrnáctý ročník mezinárodního festivalu Keltská noc.



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...