Dobré dopoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

28 rock_of_memory_2014Neseďte doma a přijďte se bavit! Naskýtá se vám totiž ideální příležitost poslechnout si skvělou muziku, dát si něco dobrého z grilu, setkat se s přáteli a společně si připomenout nezapomenutelné legendy prostějovské rockové scény. Již tuto sobotu 12. července na pláži „U Vrbiček“ vypukne v 18:00 hodin už sedmý ročník vzpomínkového festivalu ROCK MEMORY OF, který bude i letos největší hudební událostí pro každého rockového fajnšmekra.

Kam za pravým rockovým nářezem?

Na pláži U Vrbiček to nadcházejíc sobotu v podvečer pořádně rozjedou rock bandy KEKS, QUERCUS, KONTAKT, PLUS a ATD. Už posedmé se tak můžete těšit na pravou rockovou atmosféru a vynikající hudební zážitek, díky němuž si pamětníci i nováčci připomenou významné prostějovské muzikanty, kteří už nejsou mezi námi. „Jde o stylovou rockovou vzpomínku na tragicky zesnulé kamarády hudebníky a na dobu, kdy tito skvělí muzikanti hrávali. Díky svým písním a vystoupením s naprosto neopakovatelnou atmosférou byli nejpopulárnější v celém okrese,“ představil akci Petr Zlámal, majitel pořadatelské agentury HitTrade a zároveň zakladatele této živé rockové vzpomínky.

Program plný rockových legend celého regionu
A kdo jiný by se měl při této příležitosti objevit na pódiu, než pokračovatelé prostějovského rockového odkazu? Loni si svou premiéru na Rock Memory Of odbyla kapela ATD, kterou mohou její někdejší příznivci vnímat jako velmi dobrý revival Pražského výběru. Díky svým kvalitním hudebním výkonům se právě této skupině znovu dostává cti zahájit celý festival, jak jinak než převzatou tvorbou zmíněného seskupení kolem Michaela Kocába.
I letos se na pódiu představí ve své době nejlépe technicky vybavená kapela Plus, která svou hudební činnost znovuobnovila spolu se startem vzpomínkového festivalu v roce 2008. Příležitost poctivě si po rockersku zavzpomínat na zesnulé kamarády si nenechají ujít ani zástupci ryze pánské kapely Kontakt, a to přestože tato skupina oficiálně zakončila svou hudební pouť již v roce 1993. Písněmi vlastními i převzatými se fanouškům připomene Keks. Tato parta několik let působila pod politicky nezávadným názvem Rytmus (RTM). Ani letos nebudou návštěvníci festivalu ochuzeni o vystoupení jediné stále aktivně hrající kapely Quercus, které se i přes politické represe v uplynulých desetiletích podařilo nesmazatelně se zapsat do povědomí příznivců zdejší veskrze kvalitní produkce.

Pozvánka přímo od pořadatelů

„Půjde o jednu z největších hudebních akcí letošního léta a já bych chtěl moc poděkovat těm, kteří se na pořádání festivalu každoročně podílejí, což pochopitelně není nic jednoduchého. Na festivalu ROCK MEMORY OF se sejdou nejen pamětníci, příznivci dobré hudby a přátelé, které jste léta neviděli. Schází se tu pravidelně celé generace fanoušků kapel, které zde před lety hrávaly. Nejednou jsem se tu setkal s prarodiči, kteří na festival doprovázeli vnuky a naopak.
I letošní ročník nabízí to nejlepší, co kdy prostějovská rocková scéna měla, takže určitě přijďte,“ zve rockery všeho věku pořadatel Petr Zlámal.
Znovu máte možnost využít autobusové dopravy, která vás i s přáteli doručí téměř až k pódiu za pouhých deset korun a zase zpět. Na místě pak na vás dle doporučení pořadatelů čekají vynikající grilované klobásky a správně vychlazené pivo.

Sledujte proto internetové stránky www.vecernikpv.cz a www.hittrade.cz.
A hlavně se v sobotu dobře bavte!

Připomeňte si s námi prostějovské rockové průkopníky aneb KDO JE KDO...

Legendární prostějovští hudebníci, kteří zdejšímu publiku v uplynulých desetiletích zprostředkovávali kontakt se „západní“ hudbou neupadnou ani letos v zapomnění. Jejich památku můžete uctít už tuto sobotu 12. července na vzpomínkovém festivalu ROCK OF MEMORY, který se koná tradičně na plumlovské pláži U Vrbiček.

Miroslav Vysloužil st.
Jeden z nestorů prostějovského bigbítu. Zvukař, zakladatel skupiny PLUS - neúnavný dovozce, zlepšovatel, konstruktér a výrobce hudebních aparatur, osvětlovacích zařízení a dopravních prostředků v komunistickém režimu, kdy koupit i třeba jen dobré struny ze „západu“, byl neuvěřitelně veliký problém! A na víc prostě řečeno - byl to perfektní chlap! Zkrátka s nadsázkou se dá říct: praotec „bigbítu“ v Prostějově!

Josef Šplíchal
Bubeník, kapelník - s hlavou vždycky plnou těch nejfantastičtějších zběsilých nápadů, které také vždy realizoval, kamarád, který nikdy nesměl chybět tam, kde se hrála dobrá muzika, a zakládalo se na nějaký průšvih. Jmenujme alespoň jeho poslední kapelu GENERACE (ze které později vznikla kapela Keks).

Pavel Marek
Bubeník, zpěvák, který dokázal vzít do ruky i kytaru a vytvořit tak kdekoli příjemnou muzikantskou atmosféru. Muzicíroval od svých klukovských let i se svojí sestrou zpěvačkou – tehdy právě ještě jako kytarista. Později se však věnoval hlavně bubenické dráze i když ke kytaře se také nadále vracel alespoň při domácím muzicírování... Vzpomeňme kapely Akord, Gradace, ATD, Plus, kterou prošla celá řada dalších výborných prostějovských muzikantů

Miroslav Vysloužil ml.

Klávesák, zpěvák, programátor s úžasnou vrozenou intuicí
k ovládání na svou dobu značně složitých nových „západních“ hudebních nástrojů a aparatur, které „nějak“ a „někde“ vždycky sehnal jeho táta. Nikdy se ani nepokusil studovat mnohastránkové jemu „nepochopitelné“ anglické návody k použití a prostě mu všechno hned fungovalo téměř na první zapojení, i když pamětníci jistě vzpomínají na zapínání jeho EMAXU ranou pěstí... Ale hlavně nikdy, ale skutečně nikdy nepokazil žádnou legraci!

Miroslav Černohous
Zpěvák, spoluzakladatel a frontman skupiny „Zapletali“, která neodmyslitelně patřila ke koloritu období hluboké totality, kdy mnozí představitelé města byli pevnými členy KSČ a milicí. Kdo by nepamatoval Žárovice, Plumlov (zahrada vedle kina), Pivín… Kapela, která v období sedmdesátých let měla největší návštěvnost a díky níž jsme se třeba seznámili s nezapomenutelným hitem „Sugar baby love“.

Jaroslav Kaňák st.
Další skutečná legenda prostějovské a později rovněž i olomoucké scény populární hudby. Vynikající klavírista, kapelník, aranžér, jehož většinou velké kapely s dechovou sekcí vládly řadu let prostějovským tančírnám. Ale dokázal se i sám posadit ke klavíru a dlouhé doby preludovat jednu populární světovou melodii za druhou. Pro pamětníky připomeňme i jeden jeho velký objev na tehdejší hudební scéně, kterým byla zpěvačka Božena Medková.

Miroslav Čech
Nezapomenutelný kamarád, zpěvák, textař, klávesák, kytarista - zkrátka univerzální muzikant, který prošel celou řadou prostějovských kapel. Člověk, který neztratil smysl pro humor v žádné situaci a nikdy nepřestal být kamarádem… Vzpomeňme alespoň: IKAROS, GENERACE, KEKS a další...

Zdeněk Fajstl
Klávesák, neuvěřitelný pohodář, který vždycky dokázal v kapele pozvednout náladu. Úžasně zručný také manuálně - pracoval i ve firmě na výrobu píšťalových varhan. Z jeho hudebních působišť vzpomeňme opět alespoň kapelu GENERACE.

Jaroslav Kaňák ml.
Kytarista, zpěvák, hudební pokračovatel tradice započaté jeho otcem. Vždy s úsměvem - kdo s ním hrál, nikdy na něj nezapomene... Člen spousty kapel, ale jeho nezapomenutelné působení v kapele Alternativy se nedá nepřipomenout. Vše dělal s úsměvem, hudba jej bavila.

Miroslav Kolba
Vynikající kytarista, hudební pedagog a skladatel - žák prostějovské Lidové školy umění a Konzervatoře v Brně. Muzikant mnoha žánrů - v letech 1967 až 1973 kytarista skupiny VOX Pavla Nováka, spolupracoval ale i například s Prostějovským BIGBANDEM a DIXILENDEM, národopisně folklórním spolkem MÁNES, hrál v řadě kapel v Prostějově i celém regionu – z těch mimo prostějovských jmenujme například SPECTRUM. Přes třicet let se věnoval pedagogické a koncertní činnosti v oblasti vážné hudby a stále více se zaměřoval i na vlastní hudební úpravy a kompozice, kterých vydal tiskem i na hudebních nosičích nepřeberné množství.

Radek Nejedlý
Virtuosní klávesák, zpěvák, který procestoval s muzikou celou Evropu. Hrával v profesionálních kapelách s těmi nejlepšími muzikanty, kteří dokázali vždy vytvořit ten nejperfektnější sound, jakého bylo možno ve své době dosáhnout. Stejně úspěšně dokázal vystupovat a bavit posluchače i sám s baterií svých klávesových nástrojů a svým příjemným hlasem. Vzpomeňme například kapelu Saturn.

Míťa Bredichyn
Další z kultovních klávesáků, kteří prošli řadou kapel a nezapomenutelně se zapsali v prostějovských hudebních dějinách. Vždy s úsměvem, nadhledem a bohorovným klidem - tak si jej jistě všichni pamatujeme mimo jiné i z působení v kapele STAR KVINTET a později IKAROS.

Petr Dvořák
Bubeník a zpěvák - jmenujme alespoň ve své době populární kapelu KONTINENT. Opustil nás hodně mladý, takže i tento přehled, který o něm píšu, je relativně krátký. Ale i tak po něm zbylo mnoho dobré muziky a kamarádství – alespoň ve vzpomínkách nás všech. Prostě patřil k řadě muzikantů té doby, kteří zde tvořili kulturu na rozdíl od pánů Kobedů či paní Hrozové a jiným napomáhačům komunistického hnutí.

Miroslav Nejedlý
Bratr Radka Nejedlého, se kterým mnoho let hrával. Radek Nejedlý byl členem velmi známé kapely Marshall posléze pro komunisty MED (Marshall existovali dál, ale to už soudruhům nedošlo...).

František Povolný
Kytarista, zpěvák, textař, který působil v celé řadě prostějovských kapel, ale s jeho kytarou jsme jej mohli potkat naprosto kdykoliv a kdekoliv, kde svým zvučným hlasem rozdával hudební pohodu a radost. Je nutno vzpomenout, že je rovněž autorem českého textu písně Boba Dylana „Knocking on The Heaven Door“, která se stala jakýmsi závěrečným mementem každého dosavadního ročníku Rock Memory of s názvem „Nade mnou lámeš hůl“.

Miroslav Řehák
Baskytarista, zpěvák, chlap jak má být, řidič kamionu. Tohle povolání se mu také bohužel stalo osudným. Byl to člověk, který pro muziku dokázal obětovat cokoli. Pamatujeme jej všichni vždycky jen rozesmátého a v dobré náladě. Zakladatel kapely Akord, posléze Gradace, ATD, Keks ...

Alois Grepl
Praotec big beatu na Konicku zakladatel mnoha kapel, z nichž samozřejmě nejznámější je kapela Merkur. Později působil v kapele Marasd a do posledních chvil svého hudbou naplněného života se točil kolem Arestu vystupujícího na koncertních pódiích dodnes.

Milan Vaněk
Kytarista, zpěvák, textař a zakladatel mnoha prostějovských kapel, pokračovatel slavného kapelnického a muzikantského jména Vaňků. Posledním z významných projektů, které zůstaly v paměti všech muzikantů, bylo založení prostějovské legendární kapely Generace, z níž posléze vznikla kapela KEKS, kde potom řadu roků působil. KEKS patřil mezi nejnavštěvovanější kapely v okrese a Milan Vaněk spolu s Pepou Šplíchalem a Mirou Čechem tvořili ve své době pilíř celé kapely.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...