Dobré dopoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Legendární skupina Poutníci hrající bluegrass a country vystoupila uplynulý pátek v konickém zámku. Kapela do svého programu zařadila skladby z širšího hudebního spektra, načež tak v příjemném komorním prostředí zazněly notoricky známé písně z dlouholeté dílny Poutníků, ale i některé novinky, bluegrassové tradicionály a nechyběla ani klasika.

Panenka, Pojďme se napít, Tažní koně či Hotel Hillary. Tyto známé a téměř zlidovělé písně mohli slyšet všichni, kteří v pátek 11. dubna zavítali na recitál skupiny Poutníci uspořádaný městským kulturním střediskem Konice. Večerník u toho samozřejmě nemohl chybět...

Skupina Poutníci má skutečně bohatou a dlouholetou historii. V obměněných sestavách funguje už od roku 1970. Nejslavnější sestavou se stala ta, ve které se objevila muzikantská i autorská osobnost Roberta Křesťana a na banjo hrál excelentní Luboš Malina. Za dobu své existence odehrála kolem čtyř tisíc koncertů, nahrála čtrnáct desek a získala velké množství ocenění na hudebních soutěžích v tuzemsku i zahraničí. V současné sestavě funguje zhruba od roku 2009, přičemž kapelu vede služebně nejstarší člen, zpěvák a kontrabasista Jiří Karas Pola.

Poutníci na Prostějovsku nekoncertovali v pátek zdaleka poprvé. Pravidelně je můžeme slyšet na country plesu v prostějovském Národním domě, často také vystupují na akcích pořádaných senátorkou Boženou Sekaninovou. Konický koncert byl však v rámci těchto akcí výjimečný. Krásné prostředí koncertní síně zámku vytvořilo pro jejich vystoupení působivou atmosféru, která byla podpořena vynikajícím zvukem. Vynikla tak hudební virtuozita jednotlivých členů kapely. K nejvydařenějším zahraným skladbám patřila zejména desetiminutová Telegraf road nebo Vivaldiho Jaro z cyklu Čtvero ročních období.

„Jsem překvapená. Poutníky jsem v Prostějově slyšela už několikrát, ale nikdy ne v takhle komorním prostředí. Byl to úplně jiný zážitek, slyšela jsem každý tón. A musím uznat, že skutečně umí,“ nešetřila chválou divačka Marcela. A že ostatní diváci její názor sdíleli taky, bylo poznat nejen z jejich vážných a soustředěných tváří při poslechu, ale především z nadšeného potlesku, kterým muzikanty odměňovali. Bohužel, kapacita sálu nebyla ani zdaleka zaplněna tak, jak by si tahle vydařená akce zasloužila. Na připravené židličky si našlo cestu pouze něco kolem padesáti návštěvníků. Část viny přitom určitě leží na slabší propagaci koncertu, o němž široká veřejnost zdaleka nevěděla... „Kdyby to na poslední chvíli nenapsali ve Večerníku, nevěděla bych o tom,“ podotkla Marcela. Snad tedy organizátoři kampaň o příští akci v konickém zámku zvládnou lépe, samotné prostředí i kvalita interpretů si to bezesporu zaslouží...

15 poutnici 15 poutnici2 15 poutnici3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...