Dobré odpoledne, dnes je sobota 4.5.2024
svátek slaví Květoslav,
zítra Klaudie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

14 tiskovkaPo osmé v historii budou uděleny tradiční Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. Laureáti obdrží ocenění tentokrát v Městském divadle v Prostějově 9. dubna. „Návrhů na ocenění se sešla celá řada. Ukazuje se, že se kultuře v našem kraji daří a Ceny hned tak nezaniknou. Je u nás celá řada lidí, kteří šíří čest a slávu našeho regionu a těm chceme poděkovat,“ prohlásil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Hejtmanství obdrželo celkově dvaaosmdesát návrhů na ocenění. K tomu přišlo také dalších šest návrhů do Ceny veřejnosti. Ta se uděluje podruhé a získala ji exteriérová výstava Kov ve městě, která proběhla v Lipníku nad Bečvou. „Byla to jedinečná výstava a tomu odpovídaly výsledky hlasování. Tento kulturní počin získal 897 hlasů a vyhrál s naprostou převahou,“ uvedl náměstek hejtmana Radovan Rašťák, podle něhož oproti předcházejícímu roku přibylo hlasujících lidí. „Celkově hlasovalo 2640 občanů, což je zajímavé číslo,“ řekl Rašťák.

Odborná komise neměla snadnou práci při výběru oceněných. To potvrzuje skutečnost, že ve dvou kategoriích budou uděleny hned dvě ceny. „Šlo o jedinečné projekty, které si zaslouží pozornost,“ poznamenal hejtman Rozbořil.

Poprvé v historii se Ceny Olomouckého kraje za přínos kultuře nebudou udělovat na jevišti Moravského divadla v Olomouci. Hostitelem bude Městské divadlo v Prostějově. „Komise krajské Radě navrhla, aby předávání ocenění probíhalo také v dalších městech regionu. Předpokládáme, že další ročníky uvidí Přerov nebo Šumperk,“ řekl náměstek Rašťák.

Nemění se moderátor prestižní akce. Večerem bude opět provázet Marek Eben, jednou z předávajících bude Simona Stašová. O hudební doprovod se postará Petr Janda se skupinou Olympic.

Ceny Olomouckého kraje za přínos kultuře pořádá vedení kraje ve spolupráci s agenturou TK Plus.


 

Cena Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury 2013

Karel Novák
Cena hejtmana Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury
Prostějovský fotograf Karel Novák se proslavil především jako propagátor naturismu. Vytvořil pestrý archiv zachycující život v naturistické komunitě, loni vystavoval s americkým fotografem Jockem Sturgesem v Moravské galerii Brno. Expozice přirozeně zachycovala téma nahoty jako lidské přirozenosti. Autor reprezentoval Česko na výstavě Měsíc fotografie v Bratislavě.

Jan Vičar
Cena osobnost roku v oblasti kultury
Muzikolog a vysokoškolský profesor Jan Vičar se věnuje kompoziční a publikační činnosti. Jeho skladby, zejména pro pěvecké sbory, dosahují každoročně stovky provedení u nás i v zahraničí. Loni vydala Univerzita Palackého jeho další sborník Písně a melodramy z let 1977-2012. Vyšlo mu CD s úpravami lidových písní Ej, Janku!, napsal pět knih a s kolektivem autorů také publikaci Hudba v Olomouci 1945-2013.

Jarmila Vítoslavská
Cena za výjimečný počin v oblasti tradiční lidové kultury
Autorka vyšívaných ženských, mužských i dětských hanáckých lidových krojů Jarmila Vítoslavská tvoří podle starých výrobních postupů. Její práce byly a jsou vidět nejen v Česku, ale i v Evropě, Asii či Americe. Loni převzala titul Nositel tradice lidových řemesel za výrobu tradičních hanáckých krojů, který uděluje ministr kultury.

Dechový soubor Harmonie Šternberk
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění, oblast hudby
Velké úspěchy na mezinárodní soutěži orchestrů World Music Contest loni slavil dechový soubor Harmonie Šternberk. Šedesátičlenný soubor zde získal zlatou medaili s vyznamenáním, což je nevyšší ocenění, jakého lze dosáhnout. Byl také úspěšný na Mezinárodní soutěži dechových orchestrů Ostrava 2013.

Festival Džemfest 2013
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění, oblast hudby
Šumperský festival Džemfest patří mezi nejúspěšnější kulturní akce v Olomouckém kraji. Každý rok se ho účastní až tři tisíce návštěvníků. Loni využil své popularity a oslovil kampaní Daruj fest, která apelovala na mladé lidi, aby se začali zajímat o možnost stát se dárcem krve a tím pomohli zachraňovat lidské životy.

Jiří Finger
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění, oblast výtvarného umění
Sochař Jiří Finger vytvořil sochu Gustava Frištenského, která je osazena v Litovli před budovou sokolovny. Na skulptuře v životní velikosti pracoval dva roky. Portrét zcela vystihuje zobrazovanou osobnost. Socha je odlita v bronzu. Na jejím podstavci jsou uvedeny úspěchy sportovce.

Divadlo Tramtarie
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění, oblast divadla
Nezávislé Divadlo Tramtarie uvádí ve vlastní produkci pět divadelních premiér za sezonu. Kromě divadla dělá i hudební a filmové produkce, pořádá výstavy a další akce. V průměru uvádí patnáct akcí za měsíc na domácké scéně a dalších zhruba patnáct výjezdů po republice. Úspěch mají v divadle pohádky, které se líbily i v zahraničí.

Kov ve městě
Cena veřejnosti za výjimečný počin v oblasti kultury
Výstava kovářských plastik v historickém jádru Lipníku nad Bečvou loni okouzlila několik tisíc návštěvníků. Devatenáct exponátů mohli obdivovat v meditační, zámecké a střešní zahradě, v parkové zeleni historického města a na náměstí T. G. Masaryka. Výstavě vévodily obří kované šachy vyrobené před šesti lety na hradě Helfštýně.

Meopta optika
Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot
Výstava Meopta 80 nabídla dosud nejrozsáhlejší prezentaci historických i současných výrobků přerovského optického průmyslu, včetně vzácných prototypů či kdysi utajovaných přístrojů vojenské výroby. Přes dvě stě exponátů bylo v takovém rozsahu představeno veřejnosti vůbec poprvé.

Galerie osobností Olomouckého kraje - Vlastivědné muzeum
Cena za výjimečný počin v oblasti ochrany a popularizace kulturních hodnot
Galerie osobností ve Vlastivědném muzeu Olomouc zahrnuje zatím 32 významných historických postav, které budou doplňovat další. Expozice se skládá z velkoplošných světelných panelů, jež přinášejí životopis osobností, ale i řadu kuriozit. Autory textů jsou Jiří Fiala a Jan Sobotka.

Uničov, historie moravského města
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění oblast literatury
Knihu „Uničov historie moravského města" vydalo město Uničov v roce 2013 jako součást oslav 800. výročí založení města. Publikace je rozdělena do osmnácti kapitol, z nichž čtrnáct mapuje dějiny od prehistorie až po současnost, další čtyři tvoří přílohy. Svým zaměřením, rozsahem i podobou je kniha výjimečným počinem.

Divadelní společnost Historia
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění, oblast filmu, rozhlasu a televize
Společnost vytvořila dokumentární film Historia: Malé dějiny o třech obrazech, jehož premiéra proběhla v listopadu 2013 v kině Metro 70 v Prostějově. Seznamuje veřejnost s divadelním spolkem Historia, který se zaměřil na rekonstrukci života šlechty na panských sídlech.


pdfChcete vedět, kdo vyhrál v předcházejících letech

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...