- 30. listopad -0001
- 1669x
V příjemném poklidném duchu a v téměř rodinné atmosféře se nesl uplynulou sobotu 15. března první ročník Vrchoslavického koštu pálenek, který se konal v místním Sportklubu. Dvanáctičlenná komise vybírala z třiadvaceti vzorků pálenek nejpovedenější v kategoriích peckovice, jádrovina a také se zápolilo o nejlepšího degustátora. Soutěžící se nenechali vykolejit menší návštěvností akce a se zápalem se vrhli na ochutnávání.
V rámci přinesených vzorků kořalek bylo možné ochutnat švestku, hrušku, meruňku, ale našly se zde i tekutiny vytvořené z originálnějších surovin. Zajímavým vzorkem byla jistě trnkovo-ostružinová pálenka.
Stupně vítězů však opět ovládla klasika. V kategorii peckovic zvítězila meruňkovice Michala Hamaly z Víceměřic, nejlepší jádrovinou pak byla zvolena hruška místního guru Františka Zahradníka. „Loňský rok byl na kvalitu výpalků velmi dobrý, většina pálenek z tohoto roku byla bodově hodnocena podobně. Mezi šestým a dvacátým místem vznikl rozdíl pouhých deseti bodů. Pouze poslední dva vzorky obdržely negativnější hodnocení, ty byly ale staršího data. Kvalita byla velmi vyrovnaná,“ zhodnotil úroveň soutěžních vzorků organizátor akce Jiří Pinkas. Vycházel tak ze zkušeností, které nabyl v minulých letech při pořádání akce stejného zaměření v sousedních Mořicích.
Zajímavostí oproti jiným soutěžím kořalek byla soutěž o nejlepšího degustátora. Ukázala, že i amatérští hodnotitelé se umí správně rozlišit, z kterého ovoce pálenka vznikla. Vítězem se stal Tomáš Majer z Hrušky, jenž poznal devět pálenek ze čtrnácti. Vítěznou meruňku určilo ze sedmi koštérů šest, a stříbrnou švestku dokonce všech sedm ze sedmi.
Vítězové všech třech kategorií obdrželi věcné ceny v podobě kartónu piva, demižónu či bečky na kysané zelí. Všechny vzorky, které po koštování zbyly, se bez ohledu na umístění dopily při večerním vystoupení známé němčické kapely Náhoda...