Příjemnou noc, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 10 motiv-garanca02Operní příznivci v regionu si letos přijdou na své. V rámci Hanáckého operního festivalu v Olomouci a Prostějově postupně vystoupí Elina Garanča a Joseph Calleja, dvě hvězdy hudebního nebe. „Koncerty budou v centru pozornosti hudebních fanoušků, kulturní veřejnosti i významných osobností olomouckého a prostějovského regionu. Špičková světová hudba propojí dvě nejvýznamnější hanácká města.

S ohledem na prestiž, atraktivitu a světový význam obou interpretů očekáváme také bohatou účast zahraničních příznivců vážné hudby. V této souvislosti se bude jednat i o velmi dobrou reklamu a prezentaci České republiky, Olomouckého kraje a jednotlivých měst,“ prohlásil Miroslav Černošek, šéf marketingové společnosti TK PLUS, která obě vystoupení spolupořádá. Koncert Eliny Garanči proběhne na Horním náměstí v Olomouci 26. června, Joseph Calleja se představí na prostějovském náměstíT. G. Masaryka 31. srpna.

Diva naváže na Curu a de Luciu

Už několik let se v Olomouci pojí se začátkem léta atraktivní hudební zážitek v podobě open-air koncertu světových hudebních hvězd. V roce 2012 zpíval na Horním náměstí José Cura, loni pak zahrál jeden z nejlepších kytaristů světa Paco de Lucia. Na tato velká jména naváže další hvězda operního nebe, půvo-dem lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča, která už patnáct let sklízí úspěchy na pódiích největších světových operních scén. „Na tradici vystoupení velkých hvězd na Horním náměstí jsme hrdí. Mne moc těší, že na ni i díky spolupráci se společností TK PLUS můžeme opět navázat a představíme olomouckému publiku další vynikající umělkyni,“ konstatoval nově inaugurovaný primátor Statutárního města Olomouc Martin Major.

Ve čtvrtek 26. června se tato výrazná operní hvězda současnosti představí olomouckému publiku. Elinu Garanča doprovodí Moravská filharmonie Olomouc, dirigentské taktovky se chopí světoznámý dirigent Karel Mark Chichon, jinak manžel operní hvězdy. Jako host vystoupí nadějný a talentovaný český tenorista Petr Nekoranec. Elina Garanča s rodinou dorazí do Olomouce o několik dní dříve a bude se zde spolu s Moravskou filharmonií připravovat na vystoupení. Vstupenky je možné zakoupit v sítích Ticketportal a Eventim.

Oslavy radniceozdobí Calleja

V závěru letních prázdnin zažije Prostějov a náměstí T. G. Masaryka atraktivní premiéru světového tenoristy. Malťan Joseph Calleja patří dnes mezi TOP 5 tenoristů světa a svým koncertem přispěje současně i k oslavám sta let prostějovské radnice. Sólistu bude doprovázet Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a dirigovat bude vynikající slovenský dirigent Rastislav Stur. Jako host vystoupí barytonista Lucas Meachem. „Ne každému městu velikosti Prostějova se podaří, aby hostilo podobný koncert. Bude to vyvrcholení našich oslav. V konkrétní hodinu budeme středobodem operního světa,“ poznamenal s úsměvem Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov.

Joseph Callleja se narodil roku 1978 a je přirovnáván k legendárním pěvcům, jakými byli Jussi Björling, Benjamino Gigli a Enrico Caruso. Rodák z Malty patří dnes k nejvyhledávanějším tenoristům na obou stranách Atlantiku. Ve svých pětatřiceti letech má ve svém repertoáru osmadvacet hlavních rolí a vystupuje na předních světových scénách včetně newyorské Metropolitní opery nebo londýnské Covent Garden. „V průběhu koncertu zazní řada krásných melodií. Věřím, že po tomto vystoupení získá opera řadu nových příznivců,“ uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Vstupenky je možné zakoupit už nyní v sítích Ticketportal a Eventim v cenové relaci: sektor A 1000 korun; sektor B 700 korun; tribuna D 400 korun.  „Chceme, aby byl koncert dosažitelný především pro prostějovské diváky, a proto je cena vstupenek mnohem nižší, než je v takových případech obvyklé,“ doplnila Hemerková.

10 10 motiv-calleja02

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...