Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

nahled 2012_27_xindl_x_mandrageNa plevelem zarůstající dno a rozpadající se hráz plumlovské přehrady, do jejíhož okolí přes týden nezabloudí živá duše, je skutečně tragický pohled. V pátek však pláž „U Vrbiček“ ožila díky dvojkoncertu výtečného písničkáře Xindla X a populární skupiny Mandrage.

Jejich songy většina populace velice dobře zná z rádií, nyní dostali jedinečnou příležitost, užít si je na živo. A PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto exkluzivní mediální partner, u toho pochopitelně nemohl chybět! Obě kapely do Mostkovic dorazily s předstihem a tak se ještě před koncertem na plácku blízko pláže „U Vrbiček“ stihli utkat ve fotbale. Netradiční zápas nakonec skončil spravedlivou remízou. To už se však přes rozpadající se hráz začaly trousit davy lidí. Pohled na zarůstající přehradu některé lidi deprimoval, jiné naštval. Do pohody se vrátili až po začátku koncertu. Většina z převážně mladých lidí do třiceti let v publiku byla zvědavá na skupinu Mandrage. Ale už první koncert Xindla X je rozhodně nenechal chladným...

Slivovice rozparádila Xindla, ten zase publikum

Xindl X při svém pátečním koncertě rozhodně nepůsobil jako introvertní folkař. S úžasně šlapající kapelou za zády se pořádně odvázal a na pódiu se choval jako skutečná rocková hvězda. Publikum jeho jedinečné texty obvykle pozorně poslouchá, ovšem tentokrát dokázal Xindl X lidi svým bezprostředním vystupováním dostat do pořádného varu. „Xindl X mě osobně nesmírně překvapil. Jeho koncert byl skutečně špičkový. Bylo na něm vidět, že je v absolutní pohodě, k čemuž mu dopomohla i pravá moravská slivovice pana Kováře. Tu s kapelou před koncertem popíjel na oslavu narozenin jejich bubeníka,” potvrdil Večerníku Petr Zlámal z pořádající agentury Hittrade. Rozjívaný a skotačící v rozepnuté košili, ale přitom stále profesionální Xindl X, v pátek zahrál i své největší hity „Láska v housce“, či „Anděl“. Kdo je však znal, tomu neušlo, že si s jejich texty záměrně ještě pohrává a poupravuje je. Na úplný závěr, kdy Xindl X hodil propocenou košili do publika, pak přišla skutečná lahůdka. Tou byla určitě písnička „Poslední večeře“ z jeho alba Praxe relativity.

„Xindlova poslední deska se mi už nelíbí jako ty předchozí, přesto tahle písnička je opravdu skvělá. Nezačala se mi líbit hned, ale po dalším přehrání jsem si ji zamiloval. Nechám si ji zahrát na pohřbu. Mám už vybraný dvě - tuhle a ještě Riders on the storm od kapely The Doors. To bude krása, tolik smutku. Škoda, že se toho nedožiju...,“ povzdechl si po koncertu Xindla X jednatřicetiletý Martin Zajíc.

Mandrage dokázali, že umí i na živo

Po krátké pauze se na pódium vyhoupla v současné době velice populární pop-rocková skupina Mandrage. Její hity „Hledá se žena” a „Šrouby a matice“ si lidé oblíbili natolik, že je česká rádia prostě musí hrát stále dokola. „Když jsem na noční, tak to pořád hrají v rádiu. Tu práci mě to hodně zpříjemňuje, tak jsem si přišla poslechnout, jak hrají na živo,“ vysvětlila Večerníku důvod, proč dorazila k vrbičkám pětadvacetiletá Nikola. Při koncertu se opět ukázalo, že přestože ji slyší opravdu často, tak se lidé písničky „Šrouby a matice“ stále nemohou nabažit. Skladba sklidila asi největší ohlas večera. „Mandrage mám rád, ale u téhle písničky mi vadí, že je to v podstatě kopie skladby Horoskop od mých oblíbených Krausberry. Text je však jiný a myslím, že se celkem povedl,“ poznamenal Vítek Holý.

Koncert Mandrage se konal už po setmění a tak při něm kromě hudby vynikla i dobře připravená světelná show. Skupina se pak se svými rozparáděnými posluchači rozloučila hitem „Františkovy lázně“, s nímž jako prvním bořila české hitparády. Z reakcí mladých posluchačů bylo jasné, že je „jejich“ kapela určitě nezklamala. Dokázala však zaujmout i ty, kteří jejich hudbu zas až tak neznali. „Jsem rád, že se u nás vůbec něco děje a tak k vrbičkám chodím skoro na každou akci. Díky dnešnímu koncertu se však pro mě Mandrage po Elánu staly druhou nejoblíbenější kapelou,“ netajil po koncertě své nadšení čtyřiačtyřicetiletý Michal.

Vrbičky budou žít dál!

Přestože se k jinak liduprázdným vrbičkám díky koncertu nahrnuly stovky lidí, organizátoři čekali přece jen trochu vyšší návštěvnost. „Šlo o dvojkoncert za cenu jednoho, což bylo pro lidi hodně výhodné. Lidé se možná už k zarůstající přehradě odnaučili jezdit. Navíc spousta z nich asi už odjela na dovolenou do Chorvatska nebo někam jinam,“ přemítal organizátor Petr Zlámal, který však s výkony i přístupem obou kapel byl spokojený.

Série letošních koncertů na pláži U vrbiček však zatím letos určitě nekončí. Už za čtrnáct dní se zde na pátém pokračování akce Rock memory of představí oblíbené kapely z Prostějovska, na jejichž zábavy svého času chodily tisíce lidí do míst po celém okrese. Po nich se pak už připravuje přehlídka revivalových kapel „Legendy se vrací“ či koncert Václava Neckáře se skupinou Bacily.

Fotografie budeme postupně doplňovat

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...