Dobrý večer, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 dobromilice xyJako byste se ocitli na předměstí indického hlavního města... Smrad, špína a několik vrstev hnijících odpadků naházených pod oknem polorozpadlého stavení. Vězte, že tak u nás žijí někteří bezdomovci či cikáni. Zatímco lidé, kteří rádi vyjíždějí do exotických končin, tento „kulturní šok“ snad vítají, ti, kteří musí žít v okolí nepřizpůsobivých občanů, z něj určitě nadšeni nejsou!

 

„Vážená redakce! Mám vás za noviny, které upozorňují na problémy s některými cikány. Přijeďte si prosím nafotit dům v Dobromilicích, ze kterého se před nedávnem jedna početná romská rodina odstěhovala. Ať si každý člověk udělá obrázek sám!“ Vyzval nás nedávno prostřednictvím rubriky „Hlas lidu, hlas Boží“, jeden z obyvatelů Dobromilic, který má se soužitím s příslušníky romské menšiny bohaté zkušenosti.

Dům, o němž psal, jsme našli snadno. „Z Dobromilic se v poslední době odstěhovaly tři romské rodiny. Myslím, že se vrátily do Kojetína, odkud přišly. Faktem je, že členové jedné z nich byli pořád zavření, takže ti se tu moc nezdržovali ani předtím. Všechny jejich domy byly zadlužené a v dost špatném stavu. Nejhůře je na tom asi ten kousek od centra obce. Tam si zajděte, to tedy něco uvidíte...,“ nechala se slyšet jedna z obyvatelek obce.   

Dům na odpadcích 
Zamířili jsme k opuštěnému polorozpadlému stavení. Jeho stav se dá  jen těžko popsat. Přídavné jméno dezolátní skutečnost vystihuje jen částečně. Na první pohled však do očí i do nosu praští metráky tlejících a zapáchajících odpadků, které se povalují v jeho bezprostřední blízkosti. Další jsou naházeny do nedaleké kůlny. Mezi nimi vyrůstají vysoké bodláky. Souhrnně se dá říci, že v něčem takovém nežila většina Evropanů ani před dvěma sty lety.

Podobný případ přitom není ojedinělý. Téměř na chlup stejně dopadl i dům v Čechách pod Kosířem, kde bydlela slavná rodina Tulejových. Po jejím přistěhování se za jeho opravu zasazoval i ombudsman Otakar Motejl. Dům se opravit podařilo, ale úsilí dlouholetého bojovníka za lidská práva bylo zcela zbytečné. Po dvou letech od rekonstrukce byla nemovitost, zatížená hned několika exekucemi, opět fakticky neobyvatelná.

Jak si kdo ustele…  

Zeptali jsme se i vedle bydlící romské rodiny, zda jim nevadil neuvěřitelný bordel na „zahrádce“ jejich sousedů. „Je pravda, že moc neuklízeli. Ono to bylo dáno i tím, že v domě neměli vodu ani odpady a nikdo jim s tím nepomohl. Ale myslím si, že je to každého věc. Jak si kdo ustele, tak si i lehne,“ mínila hlava rodiny.  
Starosta o stěhování nic neví
V Dobromilicích žije významná romská menšina. S těmi, kteří v obci bydleli déle, nebyly větší problémy. Ty nastaly až právě s přistěhovalci, z nichž někteří nyní obec opět opouští. Trable s nimi vedly až ke zřízení místní domobrany. S otázkou na aktuální situaci a stěhování některých Romů jsme se obrátili také na místního starostu. „O ničem nic nevím, pošlu vám své vyjádření na elektronickou poštou,“ reagoval Pavel Drnovský a zavěsil, aniž by si vzal kontaktní údaje. Do uzávěrky tohoto vydání pak skutečně nic nedošlo... 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...