Dobrý podvečer, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Kardinál Richelieu byl nepochybně velmi schopný duchovní a státník. Až na vrchol se dostal i díky tomu, že se dokázal dokonale ovládat. Pokud by však tento přísný kněz dorazil v sobotu na plumlovský zámek, pak by to s ním dopadlo všelijak. Po návštěvě vinobraní v režii Plumlovských nadšenců by Francii nějaký čas musel vést někdo jiný. Kardinál by se do funkce vrátil až poté, co by se probudil do druhého dne...

Letošní Plumlovské vinobraní bylo doslova nabito emocemi. Tou první bylo překvapení, když se při zahajovací scénce na pódiu místo tří či čtyř jako obvykle objevilo hned deset statných mušketýrů. Ti se jako jeden muž nakonec museli sklonit před silou jedné jediné zoufalé matky. „Nápad vznikl tak, že jsme měli jeden kostým mušketýra a několik nedávno narozených dětí, které jsme do toho chtěli nějak zapojit. Zbytek už jsme nějak vymysleli a udělali,“ naznačila svoji tvůrčí metodu režisérka celé akce Gábina Jančíková.  

Další výraznou emocí byla vášeň, se kterou se do hry na své nástroje pustili Cigánski diabli. Jejich neskutečná virtuozita a zároveň hravost byla něčím, co muselo doslova uhranout každého milovníka dobré muziky. Před přívalem emocí se člověk ovšem neschoval ani ve Strašidelném sklepení, které si pro malé i velké návštěvníky připravili dorůstající potomci členů Spolku Plumlovských nadšenců. „Byl to fakt záhul. Jsem opravdu rád, že jsem vyvázl živ a zdráv. Akorát se budu muset jít někam uklidnit a přebalit,“ zhodnotil návštěvu prostor malého zámku jeden z dospělých návštěvníků. Úsměv na tváři pak vyloudily čím dál ztřeštěnější Veselé kravičky, které návštěvníkům objasnily, jak je důležité mít vlastního inseminátora...

38 vinobraniNelze se tedy divit, že, aby unikl náporu nejroztodivnějších pocitů, pustil by se jinak chladný kardinál Richelieu nepochybně do ochutnávky některého z přibližně čtyřiceti vzorků výborných vín. Z této degustace by však střízlivý nevyšel. Jediné, co by jej mohlo „zachránit“, bylo relativně studené a vlhké počasí, které letošní vinobraní provázelo. I kvůli tomu na zámek tentokrát zamířilo méně lidí, než by si tato báječná akce zasloužila.

„Počasí je vždy loterií. A v té se prostě nevyhrává každý den,“ pokrčil v této souvislosti rameny Marek Otruba ze Spolku Plumlovských nadšenců. Přítomní však měli na paměti, že víno je dítětem slunce. A tak se díky pravidelnému popíjení a navzdory podmračenému počasí dostalo slunce skrze víno do jejich krve i duše.

A jakmile vystřízlivěli, už se začali těšit zase za rok...

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...