Dobré odpoledne, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Mezinárodní hudební festival Keltská noc je za námi, keltská božstva se návštěvníkům hudebního festivalu postarala o špičkové letní počasí, pořadatelé a účinkující zase o špičkovou zábavu a jedinečný hudební zážitek.

Keltové dorazili na Plumlov

Kdyby uplynulý víkend probíhalo sčítání lidu, v Plumlově by jistě spousta formulářů mělo v kolonce národnost uvedeno: kelt. V pátek odpoledne tu totiž vypukl dlouho očekávaný mezinárodní hudební festival Keltská noc, a protože pořadatelé objednali u keltských božstev krásné počasí, nemuseli se návštěvníci obávat žádných rozmarů matky přírody a mohli si tak řádně vychutnat exkluzivní hudební událost roku. „Čekal jsem ještě na přítelkyni, která v práci končila ve čtyři a hned jsme jeli sem,“ usmívá se sympatický pár Prostějováků, kteří se za branami plumlovského kempu Žralok ocitli už v pátek právě včas na vystoupení skvělé slovenské kapely Irish Rose. Keltové se zkrátka uměli bavit před staletími a zvládají to bez problémů i teď.

Program plný hudby a netradičních zážitků

30 kelt1Kromě skvělé hudby si tak novodobí Keltové, Germáni, Vikingové i druidské kněžky mohli po libosti vychutnat jídlo, pití i další bohatý program. Nechyběla ohňová show, ukázky keltských bojů či seminář keltské čarodějky Eriky Bábkové. „Nejvíc jsem se kromě hudby a úžasné atmosféry těšila na výuku irských tanců. Viděla jsem to před lety v televizi a úplně mě to chytlo. Od té doby jsem se všemožně snažila tenhle taneční styl naučit, ale bohužel pouze jako samouk, proto se ráda nechám poučit odbornou lektorkou. Navíc je rozdíl, když tančím sama a když se mnou tančí další desítky lidí,“ směje se Magda Malá z Prostějova, která si dvoudenní festival užívala spolu s kamarádkami. Výuku irských tanců měl na starosti Seamróg, skupina irských tanců z Prahy, a návštěvníky k tanci rozhodně nebylo třeba nutit. Ale ani ti, kteří se neodvážili předvést své taneční umění veřejně, se rozhodně neměli čas nudit. Areál kempu Žralok nabídl vyžití malým i velkým návštěvníkům, takže stánky s medovinou, grilovanými specialitami i drobnými suvenýry s keltskou tematikou byly prakticky neustále v obležení účastníků akce.

Okem ‚starého Vikinga‘ Toma Somra

„Jsem moc rád, že se festival vydařil, což je i zásluha počasí, které nám perfektně vyšlo, proto dorazila i spousta lidí a za to jsem moc rád. Podařilo se nám zajistit bezvadný program, troufám si říct, že snad vůbec ten nejlepší za uplynulé období, takže se tu diváci snad dobře bavili. Tento kraj si bezpochyby zaslouží hezké věci a já doufám, že festival Keltská noc je jednou z nich a já jsem rád, že si sem lidé našli cestu a že jim můžeme touhle cestou udělat radost. Není to jeden z komerčních festivalů, protože takový festival, jakým je Keltská noc, se prostě musí dělat srdcem a ne pro peníze. Přiznávám, že byly roky, kdy byla akce prodělečná a výdaje jsme dopláceli z vlastní kapsy, letošní ročník je ale divácky velmi úspěšný a za to bych chtěl poděkovat všem návštěvníkům i těm, kteří nás podporují, bez jejich pomoci bychom to nezvládli...“

Tak zase za rok!

30 kelt2„Škoda, že je takový festival jen jednou do roka,“ postesklo si hned několik účastníků akce, mezi nimi i Václav Martínek z Olomouce. „Účastníme se každý rok, ještě ani jednou jsme nevynechaly,“ pochlubila se slečna Monika Matoušková z Prostějova a Hana Chupáňová z Krumsína, které si nemohly vynachválit báječnou atmosféru festivalu, kde si nejeden účastník akce mohl díky nezanedbatelnému počtu návštěvníků z ciziny procvičit svůj západogermánský jazyk – angličtinu. Pro letošek už nezbývá, než uložit kilt i vikingskou přilbici na bezpečné místo, aby zase za rok dělala parádu na už třináctém ročníku Keltské noci, kde ani Prostějovský Večerník rozhodně nebude chybět!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...