Dobrý večer, dnes je čtvrtek 9.5.2024
svátek slaví Ctibor,
zítra Blažena
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 saudekPlumlovský zámek přivítá opět ve svých zdech zástupce nejvýznamnějších osobností české umělecké scény. Po loňském premiérovém ročníku výstavy současných výtvarných umělců – Adolf Born – grafika a Renata Klogner Štolbová – obrazy představí v letošním roce výstavu fotografií - Sára  a Jan Saudkovi - fotografie.

Shlédnout vybrané fotografie osmasedmdesátiletého fotografa a jeho přítelkyně bude bezpochyby zajímavým zážitkem pro každého příznivce umělecké fotografické  tvorby s nezaměnitelným rukopisem. Plumlovský zámek nebyl pro tuto jedinečnou výstavu zvolen náhodou. „Areál Plumlovského zámku je naprosto unikátní a dle mého soudu si zaslouží, aby i akce a výstavy, které se tu konají, korespondovali s exkluzivitou prostor, které Vysoký zámek Plumlov nabízí. Bohužel současný stav nedovoluje plně využít jeho potenciálu, proto bychom rádi touto cestou a s pomocí děl těchto špičkových českých autorů, pomohli Plumlovskému zámku k tomu, aby se mu konečně dostalo pozornosti, kolik si zaslouží,“ vysvětluje pořadatel akce Bohumír Frelich a dodává: „V naší galerii Knížecí dvůr v Hluboké nad Vltavou se už třináct let orientujeme především na díla současných kvalitních českých výtvarníků, k nimž bezesporu patří i Sára a Jan  Saudkovi, protože ale pocházíme z tohoto kraje a osud Plumlovského zámku nám není lhostejný, rozhodli jsme se výstavu přenechat prostorám zámku Plumlov a zvýšit tak povědomí o tomto jedinečném architektonickém díle zdejšího kraje. Především s pomocí naší kurátorky paní Marie Hanušové se nám podařilo pro druhý ročník výstavy současných výtvarných umělců zajistit díla Sáry a Jana Saudkových, které  můžete shlédnout v prostorách Galerie zámku Plumlov od 5. července do 31. srpna. Vernisáž výstavy se koná 5. července a vítáni všichni zájemci o kvalitní české současné umění.

Výstava, jejímž mediálním partnerem je PROSTĚJOVSKÝ Večerník se koná i k připomenutí 333 výročí zahájení stavby Vysokého zámku Plumlov v roce 1680 knížetem Janem Adamem I z Lichtenštejna, aristokratem, který dokázal naplnit poslání pravé šlechty, sloužící svému hospodářství (Lednice, Valtice, Plumlov).

Pokud jste tedy příznivci současného výtvarného umění, nenechte si ujít ojedinělou možnost shlédnout snímky osobností mezi českými fotografy. Pro více informací můžete navštívit stránky  www.knizecidvur.cz. a nebo přímo galerii v Hluboké nad Vltavou.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...