Dobré dopoledne, dnes je středa 1.5.2024
svátek slaví Svátek práce,
zítra Zikmund
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tvrdá muzika, tvrdé podmínky a ztvrdlá kůže. I tak by se dal také charakterizovat páteční a sobotní Revival festival v Mořicích. Většina fanoušků třináctého ročníku kapel hrajících rockovou a metalovou muziky na sobě měla buď džínovou nebo koženou bundu. Kvůli podmínkám udělal lépe ten, kdo zvolil druhou možnou variantu. Po sobotním setrvalém dešti kožené bundy pravověrných rockerů ztvrdly „na šutr“. Tradičně výbornou atmosféru však pokazit nemohl...

O uplynulém víkendu se v Mořicích konal třináctý ročník Revivalu festivalu. Tato akce patří nejen počtem vystupujících kapel k největším revivalovým festivalům v celé České republice. Celkem jich na ní letos vystoupilo třináct, což bylo o jednu více než loni. Přehlídka opět potvrdila, že se zvyšuje nejen počet revivalových skupin, ale i jejich kvalita.

Do Mořic se v pátek a v sobotu sjelo něco přes sedm stovek návštěvníků. Zastavit je nemohlo ani deštivé a velmi chladné počasí. Na nepřízeň rosniček a jsou však v Mořicích už zvyklí. „Je to klasika, loni to tu také totálně propršelo. Kdo je ovšem z cukru, ten tady stejně nemá, co dělat. Hraje se tu muzika pro tvrdé chlapy i odolné ženské,“ vyjádřil se Jarek, který na festival do malé vesničky na Prostějovsku dorazil až z Ostravy. „Stojí mi to za to. Podobných festivalů moc není a já tu potkám spoustu kamarádů, s nimiž se nevidím, jak je rok dlouhý,“ doplnil Jarek.

Festival v Mořicích je známý mimo jiné tím, že se na něm setkávají příslušníci snad všech generací. „Prodali jsme i pětadvacet dětských lístků,“ prozradily Večerníku, který se přijel podívat, pořadatelky přímo u vchodu. Zřejmě vrcholem festivalu pak bylo sobotní vystoupení Kiss Czech Company z Opatova, kteří představili nepřehlédnutelnou americkou klasiku známou nejen díky řadě hitů, ale  také pro jejich bizarní líčení a výstřední kostýmy. Kapela vznikla v roce 2000, o pět let později se v soutěži Skupina roku v kategorii revival. „U Kissáků jsem připravoval sunar pro synka. Dnes už mu je jednadvacet let a do Mořic jsme dorazili spolu,“ svěřil se nám třeba Petr z Olomouce.   

Rockovou muziku šířící se daleko od pódia si „za plotem“ užívala i dvojice policistů, kteří stáli nedaleko vjezdu do obce a všem projíždějícím řidičům dávali dýchnout. Zastavení se nemohli ani příliš divit. Kolona zaparkovaných aut lidí, kteří do Mořic kvůli festivalu dorazili, lemovala skoro celou silnicí protínající centrum obce. Pivo a další alkohol pak k podobným akcím neodmyslitelně patří asi stejně jako špenát k Pepkovi námořníkovi.

„Každoročně se tu vytočí asi tak sedmdesát beček piva,“ prozradil nám Jan Fidra, starosta SDH Mořice, jehož členové se na organizaci úspěšné akce podíleli velmi významnou měrou. Jasná většina popíjejících však za volant nesedla. Raději v Mořicích přespali, aby se v neděli probudili do hodně kalného rána. Snad si mnozí z nich v ten okamžik slibovali, že už se alkoholu ani nedotknou a do Mořic už nikdy nepojedou.

Navzdory jejich předsevzetím pronesených v kocovině se dá očekávat, že jim to za rok opět nedá a všichni se opět sejdou v Mořicích na 14. ročník oblíbeného Revival festu.

21 na_jedne_vlne 21 muzika_pro_vsechny 21 fajn6

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...