Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dusot kopyt, do daleka se rozléhající výstřely, hustý dým stoupající z hlavní pušek i těžkých děl, jezdci na koních oblečení do historických uniforem rakousko-uherské, francouzské a ruské armády, stejně jako pěší vystavení útokům dělostřelectva. Tak vypadala nedělní rekonstrukce událostí, které se nedaleko Čech pod Kosířem odehrály přesně před 207 lety. Letos byla bitva spjata s legendou o ztracené pokladně francouzského pluku, která by měla být zakopána u nedalekých Slatinic.

Po roce se v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem opět konalo velkolepé divadlo. Stovky diváků se v podmračeném odpoledni na chvíli přenesly o více jak dvě stě let zpátky. Sledovaly přitom, jak se francouzské vojsko pod vedením Napoleona Bonaparta utkalo s vojáky bojujícími pod vlajkou „domácího“ Rakousko- Uherska a armádou tehdejšího carského Ruska. Atmosféru skutečného boje o život skvěle podtrhávala scénická hudba.

Souboj jednotlivých vojáků v historických kostýmech letos odkazoval na legendu o přepadení francouzských kyrysníků ze strany utíkajících ruských vojáků. K tomu mělo dojít poblíž hanáckých Olšan. Francouzský pluk se měl s několika zraněnými následně přesunout do Slatinic, kde se ubytoval u sedláka Brautnera. Ze strachu před Rusy měli vojáci truhlu zakopat na neznámém místě. Ze strany svých nadřízených však byli obviněni z toho, že peníze rozkradli a byli popraveni. Truhla s penězi se už nikdy nenašla. Po lítých bojích, které připomněly více jak dvě stě let staré události, zůstalo na trávě zámeckého parku ležet několik padlých a nad bojištěm se vznášel dým.

„Bylo to tehdy ponurá doba, kdy národy přicházely o své muže, kteří mohli mnoho velkého vykonat. Nikdy to však nevykonali, protože padli na bojištích. V současnosti nezbývá než věřit, že nám mír vydrží nikoliv desítky, ale stovky let,“ prohlásil na závěr jeden z organizátorů akce, Václav Obr.

Zanedlouho potom se spokojení diváci odebrali domů. Loni měla ukázka bojů armád tří císařů v Čechách pod Kosířem premiéru, pokud vše klapne, na jedinečnou historickou show se lidé mohou těšit opět přesně za rok. Už v sobotu 1. prosince se však všichni návštěvníci Čech pod Kosířem mohou těšit na první adventní večer v úžasném prostředí nového depozitáře Muzea kočárů. Za svitu luceren zde od 17.00 hodin vystoupí 40členný sbor z Bruntálu pod vedením Anny Kačíkové. Na programu budou vánoční písně a spirituály.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...