Dobré odpoledne, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od uplynulého čtvrtka 19. až do středy 25. listopadu mají házenkářští fanoušci i zájemci z řad široké veřejnosti jedinečnou příležitost prohlédnout si vývoj této míčové hry na území České republiky. V předsálí kostelecké sportovní haly totiž bude umístěna expozice STOLETÍ HÁZENÉ.

„Výstava je vlastně procházkou více než stoletou historií házené v Rakousku-Uhersku, Československu a Česku, na panelech nechybí jediná událost či fotografie, která měla nějaký význam. Návštěvníci spatří i důležité dokumenty, publikace a další předměty, kterých neustále přibývá a do expozice je průběžně doplňuji,“ vysvětlil autor Vladimír Salčák.

Jedná se vlastně o historii tří házenkářských her, které se na našem území hrály – české házené, německé házené o jedenácti hráčích a skandinávského handballu. Sportovnímu historikovi se za velké podpory pracovníků házenkářského svazu podařilo k vlastním sbírkám fotografií, knih, časopisů a dalších předmětů zapůjčit většinu medailí, které česká házená dokázala na mistrovstvích světa a Evropy i olympijských hrách od roku 1955 získat.

Lidé tak můžou na vlastní oči spatřit míče, s nimiž se hrála finále světových šampionátů 1957, 1964 a 1967 či dres Kielu, v němž vyhrál Filip Jícha prestižní Ligu mistrů. Předměty zapůjčily rovněž takové osobnosti házenkářské minulosti jako mistryně světa z roku 1957 Věra Dvořáková, mistr světa o deset let později Rudolf Havlík, nejúspěšnější český trenér Jiří Zerzáň, trenérka Věra Tománková, brankářka Věra Macharáčková a další.

Svou pouť začala tato výstava v olomouckém Vlastivědném muzeu, odkud se vydala do házenkářských bašt. Nejprve do Zubří a poté i Veselí nad Moravou, Uherského Hradiště, Kunovic, Lázní Kynžvart, aby znovu přes Olomouc a Veselí zavítala do Kostelce na hané. „Moc chci poděkovat za přípravu expozice hráči extraligového Zubří a rodákovi z Kostelce Pavlu Přikrylovi, který mi od začátku s výstavou moc pomáhá,“ svěřil se Salčák.

Výstava je přístupná každý den od 14:00 do 18:00 hodin a na požádání přes telefonní číslo 777 856 496 i v jinou dobu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...