Dobré ráno, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Otaslavické hody byly tentokrát obohaceny o vážnější kulturu než jen tu pouťovou. Obec totiž připravila s místním rodákem Ivanem Ambrožem výstavu jeho obrazů. Do malého sálu sokolovny se tak v minulých dnech trousily skupinky lidí, aniž by tušily, jaké obrazy budou mít vlastně možnost zhlédnout.

„Bylo hodně překvapivé, že i v době, kdy se v domácnostech konají poslední přípravy na sváteční hodovou neděli, navštívilo výstavu během dvou hodin přes padesát zájemců o tuto nevšední podívanou,“ byla příjemně udivena iniciátorka výstavy Božena Bartošová. V následujících dnech pak počet návštěvníků vzrostl bezmála na šest stovek. Nádherně provedená díla byla velkým překvapením zvláště pro znalce a obdivovatele obrazů malíře Libora Vojkůvky, který je dlouholetým učitelem a přítelem otaslavického malíře.

„Od Libora jsem se učil technice starých mistrů, která spočívá v postupném vytváření obrazu ve vrstvách. Nejdříve se malují podmalby, pak střední vrstvy, na ně se pak postupně nanáší několik dalších lazurních vrstev. Výsledná barva je pak dána optickým součtem těchto tenkých průhledných vrstviček barev. Tato technika je pomalá a pracná. Namalování jednoho obrazu trvá několik měsíců, jeden jsem dokonce maloval více než rok,“ poodhalil tajemství své techniky Ivan Ambrož.  

Částku, vybranou na dobrovolném vstupném, věnoval autor jako příspěvek na mikulášskou nadílku pro děti, kterou obec na počátek prosince připravuje. 

„Je to pro nás velká výzva, podobné akce hodláme pořádat pravidelně. V průběhu listopadu připravujeme výstavu fotografií z cest po Borneu a v předvánočním čase rozsvěcování vánočního stromu s programem, již zmíněnou mikulášskou nadílku a tradiční vánoční jarmark,“ dodal k celé akci spokojený starosta obce Marek Hýbl.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...