Dobrý večer, dnes je středa 8.5.2024
svátek slaví Statní svátek,
zítra Ctibor
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Velkolepé oslavy u příležitosti 700 let od první písemné zmínky o obci se chystají tuto sobotu v Čelechovicích na Hané. „Přípravy momentálně vrcholí.  Očekáváme velkou účast veřejnosti, máme pozvané významné hosty a oslovili jsme i většinu rodáků, jejichž adresy se nám podařilo získat, doufám, že jsme nic nepodcenili,“ informovala Večerník Jarmila Stawaritschová, starostka Čelechovic na Hané.

Oslavy proběhnou v sobotu 5. Září a zahájí je slavnostní průvod spojený s požehnáním u kapličky. „Žehnat bude pan farář Matyáš, následně se průvod přesune k pomníku padlých k pietnímu aktu,“ přidala Stawaritschová. Středobodem plánovaných oslav bude prostranství okolo místní sokolovny. V průběhu celého dne postupně vystoupí mažoretky, folklorní soubor Kosíř, kulturní vložku mají připravenou i žáci čelechovické mateřské a základní školy.

Pomyslný start všeobecného veselí obstará naražení ‚Čelechovické jedenáctky´. „Krátce po poledni se přesuneme k sokolovně. Narazíme tam speciální pivo, které jsme uvařili společně se sládkem Minipivovaru Kosíř,“ usmála se čelechovická starostka. „Doufám, že bude chutnat. Osobně jsem se na jeho vaření podílela!“ Příznačně bylo uvařeno 700 litrů čelechovického speciálu. Návštěvníci budou mít možnost si zakoupit i památeční balení. „K dispozici bude i limitovaná série ‚Čelechovické jedenáctky´ v dvoulitrových lahvích,“ přidává Stawaritschová.

Vydána je i kniha!

U příležitosti kulatého jubilea byla prostřednictvím tisku zmapována i obecní historie. „Souběžně s narážením pivního soudku proběhne i křest knihy o obci Čelechovice na Hané,“ informuje dále první žena čelechovické obce. Podvečerní a noční program obstarají hudební vystoupení a ohňostroj. Hlavní hvězdou programu bude Petra Černocká, kterou nejvíce proslavila role čarodějky ‚Saxány‘. „Zpěvačka by měla na pódium nastoupit s úderem dvacáté hodiny. Většinu noční zábavy obstará skupina Quercus. Ve tři čtvrtě na deset pak bude odpálen i ohňostroj,“ popisuje Jarmila Stawaritschová.

Rozlehlé prostory areálu čelechovické sokolovny budou otevřeny široké veřejnosti po celý den a zabaví se i nejmenší. „Celou sobotu bude probíhat výstava a jarmark místních řemeslníků. Razit se budou například pamětní mince,“ vybírá starostka z široké nabídky a zve i nejmenší: „Pro děti bude k dispozici skákací hrad, několik dílniček nebo malování na obličej.“ 

Akce takového formátu má i svou logistickou stránku. Organizátoři zajistili pro zájemce z širokého okolí i kyvadlovou autobusovou dopravu. Parkovací plocha pro automobily pak bude v Ruské ulici. „Autobusové svozy budou zajištěny pro zájemce ze Stařechovic, Kostelce na Hané, Slatinek, Kaple, Líp, Prostějova, Držovic a Smržic,“ uzavírá Jarmila Stawaritschová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...