Dobrý večer, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

39 vinobrani_hlavni_fotoPřesně jako ve známé reklamě na Metaxu si mohli připadat návštěvníci sobotní akce na plumlovském zámku. Jelikož však tvrdý alkohol má stále utrum, nahradilo při čarování se sluncem řeckou pálenku víno.  Než průvod magistra Kelleyho přinesl na zámek džbány s vínem, visela nad Plumlovem černá mračna a studený déšť hnal návštěvníky pod střechu připravených stanů. Ovšem ve chvíli, kdy se jeho císařská milost Rudolf II. zplna hrdla napil bílého i červeného, nad zámkem se náhle rozzářilo slunce.

Tradičním průvodem bylo v sobotu opět zahájeno tradiční plumlovské vinobraní, které se na zdejší zámek vrátilo po roční pauze. Když dorazilo na pódium, mohli letos diváci nakouknout do života císaře Rudolfa II. Přímo na pódium pro něj magistr Kelley vyčaroval umělou ženu. Narozdíl od známého filmu s Janem Werichem v hlavní roli s ní však císař příliš spokojen nebyl. Důvodem bylo, že až příliš připomínala „panny”, které nabízí obchody pro osamělé pány. Císař však byl navýsost spokojen s elixírem mladí, který mu jeho alchymisté připravili. Cítil se po něm skutečně mlád a svět i ženy kolem něj mu náhle zkrásněly. Tímto elixírem přitom nebylo nic jiného než víno.  

Vystoupení Spolku plumlovských nadšenců věnované známému mecenáši věd a umění sledovala asi pětistovka diváků, další lidé však na zámek po intenzivním dešti stále přicházeli.  „Někteří vinaři říkají, že den bez vína je jako den bez slunce. Jsme rádi, že po tom nepříjemném dešti se už můžeme těšit z obojího,” liboval si za organizátory prezident spolku Marek Otruba.  Lidé na zámku pak už nerušeně  mohli  vychutnávat některý z celkem čtyřiceti druhů vína  z vinařství Vlk. K tomu jim hrál král moravské lidové písně Jožka Černý,  legenda českého bigbítu kapela Brutus a také zpřízněná skupina Black rose. Odvážná drobotina pak se zatajeným dechem vyrazila do pohádkového sklepení, kde na ně čekali praví bubáci a pekelníci. „Celé sklepení si pro ně připravily potomci členů našeho spolku. Zdá se, že nám vyrůstá generace, která přípravu podobných recesistických akcí jednou převezme po nás,” radovala se Gabriela Jančíková, která je tradičním motorem nejrůznějších kostýmovaných taškařic, pro něž je schopna nadchnout všechny členy spolku. Plumlovský zámek díky ní a dalším našencům opět ožil oblíbenou akcí. Nezbývá tedy než doufat, že na její pokračování nebudou muset četní návštěvníci ze širokého okolí čekat další dva roky. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...