Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE:  Nenápadný film, navíc promítaný v době koronavirové. Snímek si ale přesto zaslouží pozornost. Dokument se totiž věnuje tématu, které nikdy předtím (a možná ani potom) už neobsáhne – tématu rychlodabérů. Tito lidé v období osmdesátých a první poloviny devadesátých let ve velkém dabovali filmy. Ovšem dabér tak učinil pro všechny postavy a často bez znalosti daného snímku. Musel tak originální dílo mnohdy vylepšit. A to tak, že by se jejich autor dost divil…

 

Jak na plátně prozrazovali v dokumentu Ondřej Neff nebo Ondřej Hejma, často si museli vymýšlet. „Musím přiznat, že jsem filmu téměř nerozuměl, byl irskou angličtinou. A tak jsem si příběh upravil,“ smál se třeba první jmenovaný. Králové videa jsou o to kouzelnější, že k rychlodabingu dávají i titulky, je tak vidět velký nesoulad v původním překladu a skutečném obsahu filmu. „Navíc do filmu jsme použili původní ‚vhseska‘, žádné upravené kazety,“ dodává režisér Lukáš Bulava, který dorazil se scénáristou Petrem Svobodou i na prostějovskou premiéru.
Ohlasy diváků v rámci páteční akce pak nebyly vlažné, jakoukoli vtipnější chvíli (a že jich bylo) okořenili smíchem. A spokojená byla i ředitelka kina Metro 70, přestože nakonec bylo v sále obsazeno jen 19 míst. „Mně se film moc líbil, já osobně jsem zažila až éru videopůjčoven ´devadesátek´, tak je pro mě rychlodabing docela nová disciplína. Bylo skvělé, že pánové přijeli, beseda ve foyer po skončení filmu byla moc milá,“ ocenila program Barbora Kucsa Prágerová.
Zajímavostí je, že mnozí rychlodabéři podle slov dua Svoboda–Bulava účinkování v dokumentu odmítli. Jak navíc dvojice poznamenává, pro mnohé je to derniéra. „Jsou to lidé starší, okolo sedmdesátky. Pokud by někdo za deset let chtěl dělat podobný dokument, už nebude mít s kým točit,“ povzdechl si Petr Svoboda.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...