Dobré dopoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Pivínské divadlo PiDi slaví rok své existence. A daří se mu. Nejenže se jeho první představení setkalo s úspěchem, aktuálně lidé mohou na samostatné výstavě nakouknout pod pokličku vzniku divadelní podoby pohádky Princezna ze mlejna.

 

Regionální muzeum v Dobromilicích znovu ožilo, když si ve spolupráci s pivínským divadlem PIDI připravilo výstavu Z pohádky do pohádky. Interaktivní podívaná je zaměřena především na rodiny s dětmi. K vidění jsou repliky předmětů i kostýmů, ve kterých děti z pivínského divadla hrají pohádku Princezna ze mlejna a S čerty nejsou žerty.

Výstava byla slavnostně zahájena v neděli 19. července starostou Dobromilic Stanislavem Mrňkou. Slavnostní vernisáže se zúčastnilo několik stovek návštěvníků, mezi hosty nechyběl ani starosta Pivína Kamil Štětař. Celou akci připravili ochotníci z obce Pivín, kteří si už rok říkají PiDi (Pivínské divadlo). Na zahájení dorazila přibližně šedesátka návštěvníků. Nechyběli hlavní protagonisté souboru, kterými jsou děti z Pivína, ale také jejich rodiny a přátelé. „Díky spolupráci s divadlem PIDI jsme mohli nabídnout veřejnosti tuto krásnou výstavu, která jistě potěší nejen děti, ale také rodiče. Pivínské divadlo PIDI je seskupení mladých lidí, tří zakladatelů manželů Hany a Zdeňka Svozilových a Jana Nedbala, kteří dali dohromady dětský soubor složený z pivínských dětí. Divadlo v loňském roce odehrálo pohádku Princezna ze mlejna a letos má v plánu nazkoušet pohádku S čerty nejsou žerty,“ prozradila Večerníku ředitelka regionálního muzea Denisa Zatloukalová.
Na výstavě je možné zhlédnout kulisy, rekvizity a kostýmy všech hlavních postav obou pohádek, dále také všechny kulisy, které mladí herci při hraní používají. K pohádce S čerty nejsou žerty dokonce nechybí ani pravá pekelná váha, která dokáže určit, zda i vaše dítě nepatří do pekla. Dále zde nechybí ani koutek pro děti, kde si mohou poskládat puzzle, vymalovat si některou z postaviček nebo například rozluštit některou z hádanek. V neposlední řadě nechybí ani pohled do krátké historie divadelního sboru. „Divadelní pohádku Princezna ze mlýna jsme odehráli celkem dvanáctkrát,“ pousmál se principál souboru Jan Nedbal. Důležitou součástí výstavy jsou také fotografie z představení, ze zkoušek a dalších akcí PiDi. „Předpokládaný termín premiéry pohádky S čerty nejsou žerty je 14. listopadu na Obecním sále v Pivíně. Tímto jste všichni zváni,“ vzkazuje Nedbal.
Výstava Z pohádky do pohádky v Dobromilicích potrvá do neděle 9. srpna. Její návštěvníci v přízemí muzea mohou rovněž zhlédnout stálou expozici Naše Haná před 100 lety. A dorazit mohou v úterý mezi 9.00 a 12.00 hodin, případně ve čtvrtek nebo neděli od 15.00 do 18.00 hodin.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...