Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: „Vrchovina není psina! Kdo nezná vrchovinu, ať jde dolů na Hanou,“ vyzval před šlágrem Vrchovina Josef Frehar ze skupiny Děda Mráz všechny, kteří se v pátek 3. července sešli na akci Legendy se vrací v zámeckém parku v Konici. Neodešel nikdo. Několik stovek přítomných ukázalo, že svůj kraj nejen zná, ale má i rádo. Stejně jako četné muzikanty, kteří se tu už stovky let rodí.

 

„Do třetice všeho nejlepšího!“ mohli si říci organizátoři tradičního setkání rockerů z Konice i okolí Legendy se vrací. Akce se původně měla konat v první polovině června, později byla v důsledku koronaviru posunuta, další změna termínu pak přišla kvůli nepřízni počasí.
V pátek vyšlo počasí perfektně a skutečně natěšení bigbíťáci všech generací se po dlouhém půstu konečně dočkali. Dorazilo jich odhadem k pěti stovkám. „Vítám vás tady, jsem rád, že se tu společně u piva budeme moci všichni společně báječně promořit,“ žertoval v souvislosti s koronavirem moderátor Láďa „Sovjet“ Rus.

Na velkém pódiu se postupně představilo šest kapel. Vše odstartoval Merkur, následovaly Quercus, Děda Mráz, Junior, Marasd, Arest a vše uzavřela Demence. Posluchači mohli ocenit opravdu profesionální zvukařskou práci. Bylo pak už jen na zkušených muzikantech, jak skvělé podmínky využijí. Přestože několik z nich už žije dle hesla „další rok, další nový prášek“, na pódiu to na nikom z nich nebylo znát. Spíše to vypadalo, že pokud by na podobných akcích mohli vystupovat častěji, tak by v jejich případě farmaceutický průmysl splakal nad výdělkem.
„Vše za ty roky jede v zajetých kolejích, už tu není co zlepšovat,“ konstatoval lakonicky hlavní organizátor Tomáš „Mamut“ Grepl, který letos na akci vyrazil ve skutečně legendárních pruhovaných kraťasech, jimiž byl vyhlášený jeho otec, zakladatel skupiny Merkur a skutečná ikona konického bigbítu Lojza Grepl, jenž zemřel před sedmi lety. „Jsou v perfektním stavu, pouze je v nich jedna větší dírka. Pokud by je měla na sobě žena, ušetří na záchodě čas,“ vtipkovali na pódiu „Mamut“ se „Sovjetem“ a vše názorně předváděli.
Většina z přítomných dorazila zejména proto, aby zase jednou zavzpomínala na dobu, kdy každý letní víkend se na řadě vesnic konaly zábavy, kterým vládly kapely hrající rockové vypalovačky. Zlaté časy těchto tancovaček s příchutí léta, lásky, alkoholu a někdy i krve z rozbitého nosu jsou sice už nenávratně pryč, nicméně atmosféra pátečních konických Legend je připomněla s možná až nečekanou intenzitou. Ta vygradovala zejména při vystoupení skupin Marasd a Arest. „Byla to pecka,“ zhodnotil Jonáš Proser.
Kdo konické legendy nestihl, může litovat, nicméně nemusí propadat zoufalství. Další podobnou akcí bude Rock Memory Of, které se na pláži U Vrbiček u plumlovské přehrady bude konat v sobotu 18. července.

 

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...