Příjemnou noc, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Prostějov na své slavné rodáky nezapomíná! Před sedmi lety si velkou výstavu vysloužil vědec Otto Wichterle, dlouhodobý projekt připomínající básníka Jiřího Wolkera přinesl celou řadu originálních artefaktů včetně sochy sedící na náměstí. Nyní přišla řada na filosofa Edmunda Husserla. A výsledek určitě stojí za to.

Po bezmála třech měsících od svého prvního zpřístupnění se výstava pojmenovaná Husserl Art-Active dočkala slavnostní vernisáže. Svá díla zde představují sochař Miloš Karásek a malíř Luděk Bárta. Oba dva se už spojili při přípravě výstavy Re-reinkarnace, jež byla před dvěma lety k vidění v prostějovském kině Metro 70. Zejména Luděk Bárta si tehdy skutečně vyhrál s možnými podobami Jiřího Wolkera, Miloš Karásek pak celý projekt připomínající prostějovského rodáka zaštiťoval.

Podobně tomu je i nyní, nicméně tentokrát lze na výstavě vidět i přímo díla Miloše Karáska. Mnohá z nich zpodobňují právě zakladatele filosofického směru zvaného fenomenologie. V jednom případě slouží busta i jako malá knihovnička jeho děl, v jiném se zase nad jeho hlavou vznáší stále se zmenšující závaží. Další Karáskova díla jsou pak poctou Jiřímu Kolářovi a jeho principu koláží zmnožujících realitu v nesčetných opakováních.
Jiří Bárta vystavuje obrazy, v nichž můžeme spatřit svérázné portréty Edmunda Husserla v podání velkého množství slavných českých i světových výtvarníků 20. století od Pabla Picassa přes Salvadora Dalího až po takového Jean-Michela Basquiata.
„Při konceptu výstavy jsme vyšli přímo z fenomenologie. Husserl tvrdí, že pozorovatel zásadním způsobem mění pozorované. Proto jsme se mu to rozhodli vrátit a ukázat mu, jak by mohl také vypadat, kdyby jej pozorovali různí malíři. Někteří z nich byli jeho současníci, jiné zase mohl svým dílem ovlivnit,“ vysvětlil Miloš Karásek, jenž v čase karantény nelenil a v prostorách uzavřeného muzea nechal vytvořit video, které se nyní stalo součástí výstavy.
O doprovod během slavnostní vernisáže se postaral Michal Kořán. Muzikant připravil hudební koláže smíchané z podkladů pro hudební doprovod výstavy. Vše pak doplnila svým vystoupením výrazová tanečnice, která se v průběhu něj s elegancí sobě vlastní vypořádala i s „asistencí“ svého zhruba tříletého syna.
Výstava byla připravena jako doprovodný projekt k mezinárodnímu setkání odborníků, které mělo být v Prostějově věnované právě Edmundovi Husserlovi. „Už 8. dubna se měla odhalovat jeho pamětní deska. Mrzí nás to, ale celý tento projekt se kvůli koronaviru bude muset odložit na příští rok,“ objasnil při vernisáži prostějovský primátor František Jura.
Výstavu Husserl Art-Active bude v prostějovském muzeu možné navštívit až do 12. července.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...