Dobré odpoledne, dnes je pátek 26.4.2024
svátek slaví Oto,
zítra Jaroslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Otaslavice jsou pro turisty z mnoha důvodů velmi zajímavé. Nad obcí se tyčí kostel s unikátním krytým schodištěm, na blízkém kopci také zbytek hradní věže. Obec se zároveň může pochlubit koupacím biotopem, který nahradil zchátralé koupaliště. Kromě dobře viditelných zajímavých cílů jsou zde však také dva, které sice vidět tolik nejsou, pozornost si přesto zaslouží. Jsou jimi dvě muzea. A do prvního z nich se společně dnes podíváme.

Jedná se o muzeum řemesel. To můžeme najít v otaslavické faře. A ta se ke zde přítomným exponátům vskutku hodí, odkazují totiž do dávné historie. „Momentálně máme expozici venkovského obchodu, domáckého krejčovství, kadeřnictví a světnice s dalšími domáckými řemesly a činnostmi, jako jsou praní prádla, předení, tkalcovství, ševcovina,“ vyjmenoval zakladatel muzea Pavel Moš některé věci ke zhlédnutí. „Myslím, že nejpodstatnější je ta expozice domáckého krejčovství, protože neodmyslitelně patří k historii širokého okolí Prostějova, a je s podivem, že podobná expozice zde dosud nebyla a není,“ poznamenal Pavel Moš.
Muzeum vzniklo v obci před čtyřmi lety. Původně Pavel Moš podobnou instituci, tedy muzeum a vzdělávací středisko pořádající kulturní akce, provozoval v Drahanech. Z tamní školní budovy se ale přesunul i s exponáty do otaslavické fary. „Za založením muzea stojí snaha obce o využití uprázdněného objektu fary ze šestnáctého století, kterou má nyní obec ve správě,“ vysvětlil k objektu, který sousedí i se zahradou. Právě ta je využívaná k řadě kulturních a společenských akcí pořádaných jak muzeem, tak obcí.
Současná situace pochopitelně muzeu nesvědčí. „Letos jsme vzhledem k aktuální situaci na Velikonoce neotevřeli, tak doufám, že se nám podaří realizovat alespoň dvě tradiční podzimní akce, totiž Svatomichalský rytířský turnaj na konci září a o měsíc později Slavnosti ohně s ukázkami starých řemesel pracujících s ohněm – kovářství, odlévání bronzu, svíčkařství a další. Ale to bude záležet na aktuální situaci,“ povzdechl si Pavel Moš.
K budoucnosti muzea se staví pozitivně. Věří například v rozšíření expozic. „Pokud se podaří upravit další prostory, rádi bychom nabídku ještě rozšířili, v depozitáři máme například truhlářskou či knihařskou dílnu. V posledním roce se nám podařilo získat z darů místních obyvatel i několik zemědělských strojů, které také na své vystavení čekají,“ pověděl Moš.


MUZEUM ŘEMESEL OTASLAVICE
Adresa: Otaslavice 38
Otevírací doba: příležitostně, jinak dle domluvy
Kontakt: 582 370 721
Co je k vidění: historický obchod a krejčovství, předměty denní potřeby z minulosti, historická světnice a oděvy
ZAJÍMAVOST: krejčovská dílna odkazující na oděvnickou tradici Prostějovska

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...